Sase situatii in care se indeparteaza chirurgical fierea

Sase situatii in care se indeparteaza chirurgical fierea

Vezica biliara mai este cunoscuta si sub denumirea de fiere sau colecist. Este un organ de mici dimeniuni, situat sub ficat, cu rolul de a depozita bila secretata din ficat. Un regim alimentar bogat in grasimi, sedentarismul si surmenajul pot duce la declanșarea unor afecțiuni precum litiaza biliara, ce pot fi tratate prin indepartarea chirurgicala a vezicii biliare. Acestea sunt cele 6 situatii in care medicul chirurg poate recomanda indepartarea chirurgicala a fierii.

Calculii biliari sunt compusi din colesterol, iar dimensiunile acestora variaza de la cativa milimetri la cativa centimetri. Acestia se regasesc in interiorul vezicii biliare si a cailor biliare. Atunci cand apar calculii biliari, functionarea normala a colecistului si a organelor adiacente este intrerupta si apar simptome precum durere, greata, varsaturi, febra, chiar si icter, in fazele acute ale bolii.

Cea mai eficienta forma de tratament pentru eliminarea definitiva a simptomelor care produc disconfort si pot pune in pericol viata pacientului este indepartarea chirurgicala a fierii.

Acestea sunt principalele 6 situatii in care se indeparteaza chirurgical vezica biliara!

Articol realizat de Dr. Stefan Tuca - Medic primar Chirurgie Generala

Cuprins

Colecistita litiazica simptomatica

Daca in urma ecografiei este confirmata prezenta calculilor la nivelul vezicii biliare, atunci principala recomandare de tratament este colecistectomia laparoscopica.

Colecistita acuta

Colecistita acuta Daca este diagnosticata in primele 72 de ore de la debut, colecistita acuta reprezinta una din situatiile in care este recomandata colecistectomia pe cale laparoscopica, ce presupune indepartarea fierii. O alta posibilitate de tratament in acest caz este colecistectomia laparoscopica realizata la 4-6 saptamani de la episodul acut.

Litiaza biliara asimptomatica

In acest caz, este preferabila colecistectomia laparoscopica, datorita complicatiilor acestei boli, printre care se numsrs pancreatita si icterul mecanic.

Afectiuni complexe ale colecistului

In aceasta categorie se afla pancreatita de cauza biliara, litiaza coledociana si neoplasmul malign al colecistului.

Pancreatita de cauza biliara

In cazul unei forme usoare sau moderate, interventia laparoscopica se poate face imediat dupa incetarea episodului acut. In cazul formelor moderat-severe, colecistectomia se realizeaza imediat.

Litiaza coledociana

In faza initiala, se indeparteaza calculii din calea biliara principala, pe cale endoscopica. La cateva zile dupa aceasta interventie, maxim o saptamana, se efectueaza colecistectomia laparoscopica.

Sase situatii in care se indeparteaza chirurgical fierea

Neoplasmul malign al colecistului

Neoplasmul malign al colecistului, suspectat sau confirmat preoperator sau intraoperator este o indicatie de abordare clasica a colecistectomiei. Daca acesta este descoperit intamplator in timpul colecistectomiei laparoscopice, medicul chirurg va face conversia in chirurgie clasica.

Cum este pus diagnosticul de litiaza biliara, colica biliara si colecistita acuta?

Litiaza biliara este diagnosticata cel mai frecvent in urma unei ecografii de rutina, atunci cand pacientul se prezinta la consult prezentand simptomele specifice unei litiaze biliare.

Colica biliara asociaza litiazei si o simptomatologie caracteristica. In acest caz, imaginea ecografica este usor modificata fata de o litiaza biliara asimptomatica. 

In cazul colecistitei acute, simptomele sunt mult mai intense decat in cazul colicii biliare. In cadrul ecografiei se poate observa faptul ca vezica biliara /colecistul are peretii ingrosati si inflamati, iar testele de laborator vor indica o crestere a leucocitelor.  

De ce este important tratamentul chirurgical al litiazei biliare?

In cazul litiazei biliare, indiferent de forma acesteia, tratamentul medicamentos are o actiune limitata.

Antispasticele si antialgicele vor ameliora simptomele, dar nu vor contribui la dizolvarea pietrelor/calculilor biliary. In timp, lasata netratata, afectiunea evolueaza catre colecistita acuta, gangrena, perforatie si icter mecanic.

De aceea, tratamentul chirurgical este indicat la scurt timp dupa diagnosticare si confirmarea prezentei calculilor biliari.  

De ce colecistectomie laparoscopica?

Laparoscopia in litiaza biliara este minim-invaziva si se realizeaza prin miniincizii, sub controlul unei camere video miniaturizate. Recuperarea dupa laparoscopie este mult mai rapida, cicatricile fiind foarte putin vizibile, iar durerea post operatorie redusa.

Este posibil ca dupa operatie sa dezvoltati tulburari de tranzit, care se vor ameliora in cateva luni.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri