Hernia hiatala si BRGE: cand este recomandata terapia chirurgicala?

Hernia hiatala apare in momentul in care stomacul migreaza in torace, prin hiatusul esofagian largit. In unele cazuri, hernia hiatala este asimptomatica si nu necesita tratament. In momentul in care refluxul gastroesofagian urmeaza herniei hiatale, iar simptomele specifice BRGE devin prezente, terapia chirurgicala devine necesara, pentru a corecta problemele de baza. Afla mai multe informatii din acest material.

In cazul pacientilor cu BRGE, acidul din stomac ajunge in esofag, ceea ce declanseaza simptomele specifice de arsuri, greata, tuse si raguseala

Cuprins

Articol realizat de Dr. Gabriel Matei - Medic primar Chirurgie Generala

Cum ajunge acidul din stomac in esofag?

Bariera care impiedica acest lucru sa se intample este complexa, iar cele mai frecvente cauze sunt reprezentate de:

  • Muschiul din partea inferioara a esofagului – sfincterul esofagian inferior – care poate deveni ineficient, permitand aceasta ”trecere”.
  • Existenta unei hernii hiatale. In mod normal, esofagul ar trebui sa fie in piept, iar stomacul ar trebui sa fie in abdomen. Diafragma este un muschi subtire care separa pieptul de abdomen. La persoanele cu hernie hiatala, stomacul s-a deplasat in sus deasupra diafragmei si in piept.

In oricare dintre aceste situatii, bariera dintre stomac si esofag nu mai functioneaza corespunzator si faciliteaza trecerea refluxului acidului gastric in esofag. O hernie hiatala tinde sa faca bariera anti-reflux mai deschisa si mai slaba. In consecinta, permite refluxului acid sa apara mai usor. Hernia hiatala in sine, de obicei, nu provoaca simptome decat daca este foarte mare.

 

Cum ajuta terapia chirurgicala in cazul BRGE si herniei hiatale?

 De multe ori, tratamentul medicamentos se poate dovedi ineficient pe termen lung. Tocmai de aceea este recomandata si terapia chirurgicala, care poate corecta problemele existente la nivel de functionalitate. 

Prin interventie chirurgicala, chirurgul poate trage stomacul inapoi in abdomen, corectand in acest fel hernia hiatala.

In plus, indiferent daca este prezenta sau nu o hernie hiatala, chirurgul poate lua partea superioara a stomacului  si o poate infasura in jurul esofagului inferior (o procedura numita fundoplicatura). Acest lucru intareste muschiul sfincterului esofagian inferior si ajuta la prevenirea aparitiei refluxului acid.

Procedura se poate face aproape intotdeauna laparoscopic, folosind incizii foarte mici. De obicei, pacientii isi vor petrece urmatoarele una sau doua zile, in spital. In mod normal, in cateva saptamani, pacientii nu vor mai avea arsuri la stomac si nu vor mai avea nevoie sa ia medicamente pentru arsuri la stomac.

Rata de satisfactie generala este de aproximativ 95% si depinde foarte mult de experienta chirurgului. In aproape 70% din cazuri, simptomele ce produc disconfort sunt eliminate total.

Sunt relativ putine cazurile in care pacientii pot avea dificultati la inghitire, balonare abdominala, diaree si greata in urma interventiei. Aceste situatii apar in pana la 2% din cazuri, in care pacientii nu raspund la terapia chirurgicala.

Cand este recomandata interventia chirurgicala?

Candidatul ideal pentru operatie este pacientul care manifesta simptome precum arsuri la stomac si raspunde foarte bine la terapia medicala, dar nu mai vrea sa ia pe termen lung medicamente.

In cazul pacientilor cu simptome atipice de BRGE, cum ar fi laringita sau astm, interventia chirurgicala poate sa nu aiba efectele scontate, in sensul ca terapia chirurgicala poate sa nu fie atat de eficienta in ameliorarea simptomelor. 

Daca pacientii raspund greu sau deloc la terapia medicala, medicul chirurg trebuie sa se asigure inainte de a propune interventia chirurgicala ca motivele pentru aparitia simptomelor refractare tin de boala de reflux gastroesofagian sau de alte afectiuni.

Interventia chirurgicala in cazul pacientilor cu esofag Barrett poate reduce riscul de a dezvolta cancer. Esofagul Barret este o afectiune in cazul careia mucoasa esofagului se schimba intr-un tesut potential pre-malign.

Daca hernia hiatala este foarte mare, adica jumatate din stomac sau mai mult se afla in piept, metoda cea mai eficienta de tratament este tot interventia chirurgicala.

In concluzie, chirurgia pentru BRGE trebuie luata in considerare in trei situatii:

  1. Persoanele care au efecte secundare la terapia medicala
  2. Persoanele care raspund slab la terapia medicala. Cu toate acestea, unele simptome refractare pot sa nu aiba legatura cu BRGE.
  3. Persoanele care doresc sa nu mai fie nevoite sa ia medicamente pentru BRGE.
Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Recomandari pentru pacienti: Cum poti lua cea mai buna decizie?

Decizia de a efectua o interventie chirurgicala pentru tratarea herniei hiatale sau bolii de reflux gastroesofagian poate fi dificila. Cu toate acestea, sunt cateva sfaturi /recomandari pe care le poti lua in considerare, care sa te ajute sa iei cea mai buna decizie.

  • Nu exista un substitut pentru experienta chirurgicala.
  • Asigura-te ca medicul chirurg care se ocupa de interventia chirurgicala are experienta. Cele mai bune rezultate pot fi asteptate de la chirurgii care au efectuat 100-200 de operatii sau mai mult.
  • Pacientii care se descurca cel mai bine sunt cei cu arsuri la stomac simple, care raspund la terapia medicala.
  • Daca simptomele pe care le ai nu raspund la tratamentul medical, intreaba medicul despre cat de sigur este ca simptomele sunt legate de GERD (Gastroesophageal Reflux Disease) si nu de altceva.
  • Testele de diagnostic suplimentare sunt obligatorii inainte de operatie. Intreaba medicul daca toate testele necesare au fost finalizate si daca rezultatele sugereaza ca se va obtine efectul dorit, cu o operatie de succes.

Daca aceste criterii sunt indeplinite, sansele sunt favorabile pentru un raspuns bun, pe termen lung, la terapia chirurgicala pentru BRGE.