Mituri despre Boala de Reflux Gastro Esofagian (BRGE)

Mituri despre boala de reflux gastro esofagian (BRGE)

Muschiul numit sfincter esofagian inferior (SEI) este localizat la nivelul partii finale a esofagului. Sfincterul esofagian inferior se deschide si permite alimentelor sa treaca in stomac in timpul meselor. In situatiile in care SEI nu se inchide complet ori se deschide mult prea des, acidul din stomac ajunge in esofag. Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este determinata de intoarcerea continutului din stomac, inapoi in esofag.

Cuprins

 

Articol realizat de Dr. Gabriel Matei - Medic primar Chirurgie Generala

Boala de reflux gastroesofagian este o afectiune medicala cu o incidenta crescuta in societatea actuala. Cu toate acestea, circula diverse mituri atunci cand vine vorba despre intelegerea, diagnosticarea sau tratarea BRGE. Mai jos, vom elimina cateva dintre cele mai frecvente mituri referitoare la boala de reflux gastroesofagian:

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) nu este o afectiune problematica

Refluxul acid este normal si poate fi tolerat – este unul dintre cele mai raspandite mituri. In unele situatii, spre exemplu dupa consumarea unei mese bogate, aparitia unui episod de reflux acid este fireasca. Insa refluxul acid cronic, care apare de mai multe ori pe saptamana, nu este normal, ci poate indica prezenta unei afectiuni mai grave - boala de reflux gastroesofagian.

Pe langa disconforul aparut, atunci cand refluxul cronic nu este tratat, creste riscul aparitiei unor afectiuni grave, asa cum sunt ulcerul sau cancerul esofagian.

Boala de reflux gastroesofagian si arsurile gastrice sunt acelasi lucru

Termenii de arsuri la stomac si reflux acid sunt utilizati ca sinonime, desi in practica medicala reprezinta doua probleme distincte. Arsurile gastrice si refluxul “merg mana in mana”, dar BRGE poate fi una dintre cauzele arsurilor la stomac, iar arsurile gastrice pot indica prezenta refluxului acid.

Refluxul acid apare atunci cand acidul din stomac se ridica inapoi in esofag. Aceasta poate fi insotit de arsuri la stomac sau pur si simplu poate aparea de la sine, fara alte simptome.

Ambele afectiuni se manifesta si independent una de cealalta.

 

Boala de reflux gastroesofagian se vindeca cu medicamente

Optiunile de tratament pentru refluxul acid cuprind: de la modificari ale stilului de viata (cum ar fi renuntarea la fumat, evitarea alimentelor nesanatoase/ declansatoare), pana la medicamente si interventii chirurgicale.

Multe persoane considera ca medicamentele fara reteta medicala „vindeca” refluxul acid. Acestea fac parte, de obicei, din categoria Inhibitori ai Pompei de Protoni – IPP. O clasa de medicamente ce diminueaza productia de acid gastric. Din pacate, acestea trateaza pur si simplu simptomele, nu neaparat cauza principala.

De asemenea, este important de mentionat faptul ca medicamentele din categoria IPP nu sunt destinate utilizarii pe termen lung si pot avea efecte secundare negative. In cazul celor care se confrunta cu mai mult de 2 crize de reflux acid pe saptamana, este indicata vizita la medicul specialist. Medicul este cel care pune diagnosticul de boala de reflux gastroesofagian (BRGE) si recomanda sau nu interventia chirurgicala.

 

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Doar persoanele cu un stil de viata nesanatos pot suferi de BRGE

S-a raspandit ideea conform careia trebuie sa fii fumator, supraponderal sau cu un regim alimentar nesanatos pentru a avea reflux acid. Cu toate acestea, chiar si persoanele sanatoase pot experimenta reflux cronic daca sufera de BRGE.

Desi multe obiceiuri asociate cu un stil de viata nesanatos cresc riscul de a dezvolta BRGE, afectiunea este cauzata de o anomalie fizica a sfincterului esofagian inferior si poate aparea la pacientii de orice varsta, sex si etnie, indiferent de starea lor generala de sanatate.