Cistoscopie flexibila: procedura minim-invaziva in diagnosticarea afectiunilor vezicii urinare

Cistoscopia este procedura medicala prin care sunt examinate interiorul vezicii urinare si al uretrei, folosid un tub subtire prevazut cu o camera (cistoscop). Cistoscopia flexibila se realizeaza la recomandarea medicului atat la femei, cat si la barbatii, pentru investigarea unor simptome precum prezenta de sange in urina, durere la urinare, dar si pentru analiza unor probleme frecvent intalnite: infectii urinare recurente, hipertrofia benigna de prostata, dureri pelvine de lunga durata. Cistoscopul este introdus in uretra (tubul conectat la vezica urinara prin care este eliminata urina) pana in vezica, si permite medicului sa vizualizeze in detaliu interiorul acestora.
Cistoscopie flexibila: procedura minim-invaziva in diagnosticarea afectiunilor vezicii urinare

Cuprins

Cistoscopie flexibila

Cistoscopia flexibila este mai usor de tolerat comparativ cu cistoscopia rigida, dureaza cateva minute si nu doare – se realizeaza sub anestezie locala.

In functie de particularitatile fiecarui caz medical (complexitate, scopul procedurii), specialistul este cel care recomanda tipul de cistoscopie necesara pacientului. Spre exemplu, in anumite situatii, instrumente chirurgicale de mici dimensiuni pot fi atasate cistoscopului pentru a trata unele probleme ale vezicii urinare (cum ar fi extragerea calculilor vezicali), astfel ca procedura indeplineste un rol dublu: diagnostic si tratament, simultan.

Tipul procedurii

Cistoscopie

Cistoscopie flexibila

Cistoscop

Rigid

Flexibil

Dimensiuni cistoscop

Mai mari

Reduse

Tipul de anestezie

Anestezie generala sau spinala

Anestezie locala

Indicatii

Diagnosticare si tratament afectiuni mai complexe (tumori, calculi vezicali etc)

Diagnosticare (infectii si inflamatii la nivelul vezicii urinare etc)

Cistoscopia flexibila reprezinta o procedura sigura si eficienta, ce implica riscuri minime. Inainte de realizarea interventiei, medicul urolog va explica pacietului atat riscurile, cat si beneficiile fiecarui tip de procedura.

Afla mai multe despre cistoscopie

Cand este recomandata o cistoscopie flexibila?

Cistoscopia flexibila este folosita pentru:

  • Investigarea unor simptome precum urinari frecvente, senzatie de vezica plina imediat dupa mictiune, prezenta sangelui in urina, dureri pelvine persistente fara o cauza medicala cunoscuta
  • Investigarea infectiilor recurente ale tractului urinar (infectii urinare) si a hipertrofiei benigne a prostatei (prostata marita la barbati)
  • Identificarea unor leziuni, inflamatii – calculi la nivelul vezicii urinare, tumori
  • Monitorizarea tratamentului pentru a evalua eficacitatea acestuia.

Afla mai multe despre investigatia aparatului urinar inferior

Simptome afectiuni tract urinar si vezica

Simptomele sugestive ale problemelor de tract urinar sau vezica, in prezenta carora medicul poate recomanda efectuarea unei cistoscopii, sunt:

  • Hematurie - sange in urina
  • Disurie - dificultati sau durere la urinare, senzatie de arsura la urinare
  • Poliurie - urinari frecvente cauzate adesea de infectii, inflamatii si alte afectiuni ale vezicii urinare
  • Senzatie de golire incompleta a vezicii urinare
  • Senzatia de presiune in zona pelvina sau durerea pelviana pot indica, de asemenea, probleme la nivelul vezicii urinare
  • Incontinenta urinara - pierderile de urina necontrolate pot fi evaluate cu ajutorul cistoscopiei flexibile.

Cistoscopie flexibila - cum decurge investigatia?

Cistoscopia flexibila este o procedura medicala care se poate realiza in conditii de ambulator, fara sa necesite internare.

O asistenta va va ajuta sa va asezati in pozitia corecta si inainte de inceperea investigatiei propriu-zisa, zona genitala va fi curatata cu o solutie antiseptica locala pentru a preveni aparitia infectiilor.

Ulterior, un gel anestezic este aplicat in zona pentru a lubrifia si elimina disconfortul dureros, iar medicul urolog va introduce cistoscopul prin uretra, in vezica. Inainte de examinarea in sine, tot cu ajutorul cistoscopului, vezica este umpluta cu fluide sterile cu scopul de a o extinde si de a-i permite medicului sa vizualizeze mai bine peretii interiori ai acesteia.

Camera video transmite imagini de la interiorul vezicii urinare pe un monitor, astfel incat medicul urolog poate efectua o examinare vizuala a mucoasei vezicii urinare si a uretrei in detaliu. De asemenea, medicul poate preleva probe de tesut sau de urina pentru a fi analizate la laborator.

Investigatia dureaza intre 5 si 10 minute. In timpul investigatiei unii pacienti pot experimenta nevoia de a urina. In functie de gradul de toleranta al fiecaruia, anumiti pacienti acuza disconfort in timpul procedurii.

Avantajele cistoscopiei flexibile

  • Disconfort redus pentru pacient, tubul utilizat este mai subtire si are capacitatea de a se indoi cu usurinta, ceea ce face procedura mai usor de tolerat de catre pacient
  • Risc redus de leziuni uretrale ca urmare ca investigatiei, cistoscopul flexibil asigura o mai buna manevrabilitate si se adapteaza la anatomia individuala (curbele naturale ale uretrei si ale tractului urinar) a pacientului fara a leza mucoasa
  • Lipsa necesitatii de a utiliza anestezia generala
  • Procedura se realizeaza in cabinetul medicului urolog, in regim ambulator
  • La scurt timp de la efectuarea cistoscopiei flexibile pacientul poate pleca acasa
  • Reluarea activitatilor este posibila in aceeasi zi (inclusiv activitatea sexuala).

La ce sa ne asteptam dupa cistoscopia flexibila?

Dupa efectuarea unui cistoscopii flexibile pacientii se pot confrunta cu:

  • Usoara senzatie de arsura sau de usturime la urinare
  • Sensibilitate in zona uretrei
  • Sangerare usoara in urina (poate capata o culoare rozalie)
  • Nevoia de a urina mai des in primele ore dupa procedura.

Aceste manifestari sunt normale in primele ore si pana la 1-2 zile post cistoscopie flexibila.

Daca durerea si prezenta sangelui in urina nu dispar dupa cateva zile este necesar sa va adresati medicului pentru un control. De asemenea, adresati-va medicului daca apar febra sau durerea severa la urinare.

 

Referinte:

Data publicării 19.12.2023
Data ultimei actualizari 20.12.2023