Cosmaruri frecvente: o problema de sanatate mintala sau episoade trecatoare?

Cosmarurile sunt vise tulburatoare asociate cu sentimente negative intense ce provoaca anxietate si frica, trezindu-ne din somn. Cosmarurile apar mai des la copii si nu prezinta motiv de ingrijorare. Cei mici incep sa aiba cosmaruri incepand de la 3 si 6 ani, iar frecventa acestora scade pe masura ce copilul creste (10 ani). La unele persoane, cosmarurile persista de-a lungul vietii, aparand sporadic, mai ales in contextul unor schimbari majore, de exemplu pierderea unei persoane dragi. Cu toate ca visele terifiante nu sunt ceva iesit din comun, cosmarurile ca tulburare de somn, conform Manualului de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale, sunt o problema medicala rara.
Cosmaruri frecvente: o problema de sanatate mintala sau episoade trecatoare?

Intre 10% si 50% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani au cosmaruri suficient de intense pentru a starni ingrijorarea parintilor. Majoritatea vor depasi aceasta faza si doar un mic procent din cazuri prezinta o persistenta a viselor infricosatoare si in viata adulta, transformandu-se intr-o tulburare de somn.

In categoria adolescentilor si tinerilor adulti, persoanele de sex feminin par sa aiba cosmaruri mai des decat cele de sex masculin.

Cuprins

Ce sunt cosmarurile?

Cosmarurile sunt visele urate ce conduc la trezirea din somn. La desteptare, secventa de vis si continutul pot fi descrise in detaliu, persoanele isi amintesc amanuntit ceea ce au visat.

Secventa de vis are urmatoarele caracteristici: este elaborata, lunga si provoaca anxietate.

Continutul viselor este centrat cel mai adesea pe pericole fizice iminente pentru individ:

  • Persoana in cauza este urmarita
  • Atacata
  • Sufera o vatamare corporala.

Exista si cazuri in care amenintarea resimtita poate fi mai subtila, implicand esecuri sau greutati personale.

Cosmarurile aparute dupa traume emotionale reproduc uneori situatia periculoasa sau amenintatoare prin care a trecut individul, insa in majoritatea situatiilor cosmarurile nu replica fapte reale.

Persoanele pot experimenta mai multe cosmaruri in decursul unei singure nopti, deseori cu acelasi motiv. Cosmarurile apar aproape exclusiv in decursul somnului REM, etapa somnului care se repeta pe parcursul noptii de aprox. 4-5 ori.

Afla mai multe despre somnul REM si non-REM: Recunoaste si trateaza tulburarile de somn

In mod normal, cosmarurile se incheie cu trezirea din somn asociata cu o revenire rapida la starea de veghe, insotita de sentimentul persistent de teama, stres. Acesti factori contribuie adesea la dificultatea de reluare a somnului. Atunci cand trezirile nocturne sunt frecvente sau daca individul evita sa adoarma din teama de a nu avea cosmaruri, pot aparea consecinte nedorite specifice deprivarii de somn. Printre acestea se numara somnolenta diurna excesiva, diminuarea capacitatii de concentrare, instalarea unor stari depresive, anxietate sau iritabilitate, afectand astfel activitatile de zi cu zi.

Afla despre somnul insuficient si la ce riscuri ne expunem cand nu dormim?

Ce declanseaza aparitia cosmarurilor?

Cauza exacta care determina aparitia cosmarurilor nu este cunoscuta, insa printre factorii declansatori se numara:

  • Stresul si anxietatea - inclusiv grijile excesive de zi cu zi, probleme la locul de munca ori acasa, la scoala, schimbari majore - demisie, mutarea domiciliului, decesul unui apropiat. Persoanele cu tendinte anxioase par sa fie mai susceptibile la experimentarea cosmarurilor.
  • Trauma fizica si/ sau emotionala - cosmarurile apar mai frecvent dupa un eveniment nefericit, un accident, abuz sexual.
  • Deprivarea de somn - prea putin somn sau un somn de calitate nesatisfacatoare pot favoriza aparitia cosmarurilor. Insomnia creste riscul de aparitie al viselor infricosatoare.
  • Utilizarea unor medicamente - anumite medicamente, precum unele antidrepresive, medicatie pentru tratarea hipertensiunii, beta-blocante si medicamente folosite in tratamentul bolii Parkinson sau cele care ajuta la renuntarea la fumat.
  • Alcoolul si substantele interzise.
  • Prezenta altor afectiuni mintale si tulburari emotionale precum depresia, stresul posttraumatic, schizofrenia, tulburarile afective, alte tulburari anxioase. De asemenea, existenta unor diagnostice severe, asa cum este cancerul, pot fi o sursa a aparitiei viselor urate.
  • Carti si filme de groaza - pentru unele persoanele, consumul de liberatura si filme de groaza, in special inainte de ora de culcare, poate fi o cauza de aparitie a cosmarurilor.

Cosmarurile din perspectiva medicala

Cosmarurile constituie o tulburare de somn numai atunci cand:

  • Apar frecvent
  • Cauzeaza un stres major si provoaca suferinta pe timpul zilei - anxietate, frica persistenta si anxietate inainte de somn
  • Cauzeaza dificultati de concentrare si probleme cu memoria sau cand persoana se gandeste obsesiv la continutul visului
  • Apare somnolenta pe timpul zilei din cauza somnului insuficient si neodihnitor in timpul noptii
  • Provoaca dificultati la locul de munca, la scoala sau in alte situatii sociale
  • Da nastere unor probleme de comportament legate de ora de culcare sau frica de intuneric.

Cand ne adresam unui specialist?

  • Cosmarurile apar des (mai multe pe saptamana) si persista de-a lungul timpului
  • Cosmarurile intrerup somnul obisnuit
  • Cosmarurile sunt o cauza pentru frica de a merge la culcare
  • Cosmarurile cauzeaza dificultati de functionare in timpul zilei.

Tulburarea de cosmar face parte din categoria parasomniilor - tulburari de somn care implica comportamente, miscari sau evenimente neobisnuite ce apar in timpul fazei de adormire, in timpul somnului sau la trezire.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Cosmar sau teroare nocturna?

Cosmarurile si teroarea de somn reprezinta tulburari de somn distincte, dar care au in comun:

  • Treziri sau treziri partiale
  • Treziri insotite de frica si activare vegetativa.

Cosmarurile, in general, apar in timpul fazei de somn REM, in mod obisnuit noaptea tarziu. Acestea produc imagini de vis intense, treziri complete, usoara excitatie vegetativa si o evocare detaliata a evenimentului.

In schimb, teroarea nocturna survine in mod obisnuit in primele ore ale noptii, in timpul stadiilor 3 sau 4 ale somnului NREM (non-REM). Teroarea nocturna produce treziri incomplete ce determina o stare de confuzie, dezorientare si reactii partiale, cu o excitatie vegetativa semnificativa.

Spre deosebire de cosmar, teroarea de somn este asociata cu amnezie cu privire la evenimentul respectiv la trezirea din somn dimineata.

Prin vise terifiante trece majoritatea populatiei adulte, indiferent de varsta, in anumite momente din viata. Tulburarea de cosmar reprezinta insa o afectiune care impune diagnostic si tratament atunci cand frecventa si severitatea cauzeaza o suferinta semnificativa in viata pacientului si o deteriorare a vietii personale, profesionale, sociale etc.

 

Referinte:

  • Manualul de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale (The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, Text Revision, DSM-5-TR), Coordonator Stiintific Prof. Dr. Aurel Romila
  • Nightmare disorder, Mayo Clinic
  • What are Sleep Disorders?, American Psychiatric Association

 

Data publicării 15.11.2023