CT pulmonar: diagnosticul si evaluarea bolilor respiratorii

Noile recomandari emise de catre Societatea Americana de Cancer prevad extinderea criteriilor pentru screeningul cancerului pulmonar in vederea cresterii ratei de depistare cat mai precoce a acestei patologii. In Europa recomandarile cu privire la screeningul cancerului pulmonar prevad depistarea bolii la marii fumatori activi si la fostii fumatori cu varste cuprinse intre 50 si 75 de ani.
CT pulmonar: diagnosticul si evaluarea bolilor respiratorii

In tara noastra, screeningul pentru cancer pulmonar este inclus in proiecte de tip pilot care se desfasoara la scara redusa prin intermediul Programului de Sanatate 2021-2027. Mai exact, criteriile care indica necesitatea efectuarii unui screening pentru cancer pulmonar includ:

  • Varsta mai mare de 50 de ani
  • Fumatul activ sau intreruperea consumul de tutun in ultimii 15 ani
  • Fumatul a cel putin 20 de pachete de tigari pe an.

Cuprins

La nivelul Romaniei, cancerul pulmonar se afla pe primul loc in categoria patologiilor oncologice, in 2018 fiind inregistrate 11.340 de cazuri noi, cifra care reprezinta 13.6% din totalul cazurilor de boli oncologice nou diagnosticate.

Majoritatea statisticilor privind cancerul pulmonar includ atat cancerul pulmonar cu celule mici SCLC, diagnosticat in proportie de aproximativ 13%, cat si cel fara celule mici NSCLC, cu o pondere de 84%. Cancerul pulmonar se afla pe primul loc in Romania in randul deceselor care survin pe fondul unei patologii oncologice la ambele categorii de sexe, fiind urmat de cancerul de colon, san si prostata.

Ce este CT-ul pulmonar?

Computer Tomografia constituie o investigatie non-invaziva care utilizeaza raze X speciale, alaturi de o tehnologie computerizata avansata pentru a produce imagini detaliate ale structurilor vasculare, tesuturilor moi, viscerelor si oaselor din diferite zone ale corpului. Imaginile in sectiune transversala obtinute in timpul tomografiei computerizate pot fi reformatate in mai multe planuri pentru a oferi o imagine 3D inalt sugestiva a structurilor scanate.

Computer tomografia low dose este utilizata cu succes pentru diagnosticarea precoce a cancerelor pulmonare, a nodulilor pulmonari sau colectiilor lichidiene care pot constitui faze incipiente ale unei tumori la nivel respirator, reprezentand o investigatie imagistica medicala net superioara radiografiilor conventionale.

Studiile desfasurate pana in prezent au confirmat faptul ca utilizarea CT pulmonar la persoanele cu factori de risc favorizeaza detectia precoce a structurilor nodulare ale plamanului care preced dezvoltarea cancerului si imbunatateste speranta de viata la aceasta categorie de bolnavi.

Diferenta intre CT clasic si low dose CT utilizata pentru screening-ul populational in vederea depistarii cancerului pulmonar este data de doza redusa de radiatii pe care o implica cea de-a doua metoda (cu aproximativ 90% mai putine radiatii fata de un CT clasic) cu pastrarea calitatii imaginilor obtinute.

Este de mentionat faptul ca utilizarea tomografiei computerizate CT low dose, desi prezinta rata crescuta de succes in diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, nu permite diagnosticarea leziunilor mediastinale din afara plamanului (structuri mediastinale, adenopatii mediastinale, structuri osoase ale peretelui toracic) sau modificari patologice care nu sunt noduli (nu poate fi utilizat pentru diagnosticarea emfizemului pulmonar). Pentru aceste situatii este recomandata efectuarea CT-ului clasic cu doza standard de radiatii.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Computer tomografia pulmonara poate fi efectuata cu sau fara substanta de contrast in conformitate cu indicatiile radiologului si particularitatile fiecarui caz in parte. In situatia in care se recomanda administrarea unei substante de contrast, pacientul va trebui sa efectueze investigatii suplimentare pentru evaluarea functiei renale si sa specifice daca prezinta alergii la anumite alimente ori medicamente, in special iod.

Administrarea substantei de contrast se face intravenos si are rolul de a creste calitatea si numarul detaliilor obtinute prin efectuarea CT-ului, orientand mai bine medicul curant in ceea ce priveste instituirea planului terapeutic medical sau chirurgical.

Timpul alocat unei scanari CT variaza in functie de regiunea de examinat si necesitatea administrarii unei substante de contrast insa, in general aceasta nu depaseste 20-30 de minute de expunere propriu-zisa. Daca pacientul necesita realizarea unui CT cu substanta de contrast, acesta este indrumat sa se prezinte la cabinetul de radiologie cu 60 de minute inainte, pentru intocmirea documentatiei necesare si efectuarea pregatirilor pentru administrarea trasorului.

Dupa completarea documentatiei necesare, pacientul este rugat sa se dezbrace de haine si sa inlature bijuteriile pe care le poarta (lenjeria intima nu trebuie sa contina accesorii de metal). Ulterior bolnavul va fi rugat sa imbrace un halat de unica utilizare si sa se aseze in decubit dorsal pe masa CT-ului, fara a se misca pe durata examinarii. Incinta computer tomografului este prevazuta cu un microfon, astfel incat medicul radiolog poate dialoga cu bolnavul in timpul examinarii.

Cand este recomandat un CT pulmonar?

Computer Tomografia toracica low dose poate fi utilizata atat pentru screeningul cancerului pulmonar la persoanele care asociaza factori de risc, cat si pentru diagnosticare si monitorizarea acestei boli, iar CT-ul clasic pentru diagnosticarea unei game variate de patologii toracice care includ:

  • Emfizem pulmonar, fibroza pulmonara
  • Procese infectioase la nivel pulmonar cardiac
  • Embolii pulmonare (prin intermediul angiografiei pulmonare)
  • Anevrisme, disectii, coarctatii de aorta (prin intermediul angiografiei de aorta toracica)
  • Evaluarea gradului de metastazare la pacientii cu cancer pulmonar
  • Aprecierea volumului tumoral, al adenopatiilor mediastinale si al parenchimului pulmonar
  • Evaluarea obstructiei coronariene (prin angiografie coronariana).

Computer tomografia toracica se efectueaza in baza biletului de trimitere de la medicul specialist (oncolog, pneumolog, chirurg vascular, cardiolog, specialistul in ingrijiri paliative, medic de radioterapie sau medicul care are in evidenta pacientul) pe care trebuie sa fie mentionat unul dintre cele 7 Monitoare (pentru pacientii oncologici trebuie specificat Monitor 2).

Dupa efectuarea CT-ului, medicul radiolog interpreteaza rezultatele si le elibereaza in decurs de 5-10 zile. Exceptie fac cazurilor urgente in care acesta comunica imediat pacientului modificarile observate. Rezultatele vor fi transmise ulterior de pacient medicului care a eliberat trimiterea in vederea stabilirii planului de tratament.

Emboliile pulmonare

Embolia pulmonara reprezinta o urgenta medicala determinata de obstructia unei artere pumonare cu un tromb (cheag de sange) care se formeaza de regula la nivelul membrelor inferioare (tromboza venoasa). Embolia pulmonara constituie o patologie de gravitate inalta deoarece implica distrugerea ireversibila a tesutului pulmonar functional si privarea organismului de oxigen cu risc crescut de deces.

Principalele manifestari ale unei embolii pulmonare include:

  • Dispnee
  • Durere in piept
  • Hemoptizie (tuse cu sange)
  • Dereglari ale ritmului cardiac insotite de edem
  • Durere si roseata la nivelul membrului inferior, specifice trombozei venoase profunde.

Diagnosticul de embolie pulmonara se stabileste pe baza anamnezei, examenului clinic si al investigatiilor paraclinice reprezentate in principal de angiografie sau angio CT pulmonar, determinarea DD imerilor si ecografia de membru inferior.

Bronsita cronica

Bronsita cronica reprezinta o inflamatie persistenta sau recurenta a pasajelor bronsice care se datoreaza in mod frecvent unei patologii pulmonare cu evolutie indelungata de tipul astmului bronsic, fibrozei pulmonare si bolii pulmonare cronice obstructive BPOC. Principalele manifestari ale bronsitelor cronice include:

  • Dispnee
  • Sindrom febril (in etiologia infectioasa)
  • Durere sau jena toracica
  • Tuse cu expectoratie
  • Senzatie de oboseala permanenta.

Diagnosticul bronsitei cronice se stabileste pe baza anamnezei, examenului clinic al pacientului, al investigatiilor reprezentate de radiografia toracica sau CT pulmonar, spirometrie, examenul bacteriologic al sputei si analize de sange care implica hemoleucograma completa cu formula leucocitara si determinarea markerilor de inflamatie.

Tuberculoza pulmonara

Tuberculoza pulmonara constituie o infectie respiratorie cauzata de bacilul Koch, a carei evolutie nefavorabila poate include insuficienta respiratorie, aparitia modificarilor specifice reprezentate de bronsiectazii, cavitati pulmonare (caverne) si diseminarea patogenului la nivel circulator cu cresterea riscului de constituire al focarelor secundare de infectie (meningita tuberculoasa, osteomielita tuberculoasa).

Manifestarile clinice suparatoare determina prezentarea la medic a pacientului in vederea efectuarii de investigatii specifice reprezentate in principal de radiografia toracica sau CT pulmonar, examen bacteriologic al sputei si testarea cutanata la tuberculina sau efectuarea din sange a testului Quantiferon TB.

Afla mai multe Tuberculoza - simptome, investigatii, metode de tratament

CT pulmonar – riscuri si limitari

Chiar daca este o investigatie neinvaziva, computer tomografia pulmonara low dose utilizata pentru screeningul pacientilor care asociaza factori de risc pentru cancerul pulmonar prezinta o serie de riscuri legate de expunerea la radiatii X si poate genera anumite complicatii in cazul administrarii de substanta de contrast la pacientii cu insuficienta renala sau alergie la trasorul utilizat.

Este important de mentionat faptul ca CTul pulmonar nu constituie o metoda de screening a populatiei generale, aceasta investigatie nefiind recomandata persoanelor care nu asociaza factori de risc specifici pentru cancerul pulmonar (persoane tinere, nefumatori).

Riscurile si beneficiile acestui tip de investigatie sunt prezentate pe larg pacientului si discutate cu acesta de catre medicul curant in vederea alegerii celei mai bune optiuni pentru fiecare caz in parte. Desi rar, in anumite situatii examinarea computer tomografica poate genera rezultate fals pozitive, modificarile imagistice obtinute in cazul pacientilor cu infectii pulmonare putand fi confundate de catre imagist cu cele intalnite in evolutia cancerului pulmonar.

 

Referinte:

Data publicării 09.02.2024