Mastectomia

Mastectomia este o operatie ce presupune indepartarea intregii glande mamare, de obicei impreuna cu mamelonul. Aceasta reprezinta inca cea mai frecventa procedura folosita in tratamentul cancerului de san, desi in anumite cazuri se poate opta pentru tehnici de indepartare a tumorii cu conservarea sanului.
Mastectomia

Mastectomia este o operatie care se poate realiza in doua feluri, totala(radicala), sau partiala(subtotala).

 

Cand se recomanda mastectomia?

Odata ce diagnosticul de cancer a fost stabilit, tratamentul este hotarat de o echipa multidisciplinara, formata din medici din mai multe specialitati (Chirurgie, Ginecologie, Radioterapie, Oncologie, Anatomo-patologie). De cele mai multe ori starea pacientei nu permite interventii cu conservarea sanului, optandu-se pentru mastectomie. Cateva dintre criteriile care contraindica conservarea sanului:
  • Cancer multicentric, cu doua sau mai multe tumori in cadrane separate ale aceluiasi san;
  • Tumora voluminoasa in raport cu volumul sanului restant;
  • Microcalcificari de tip malign diseminate difuz in glanda mamara la examenul mamografic;
  • Esecul unei tentative de conservare a sanului in antecedente
  • Alegerea pacientei (paciente care nu vor iradiere postoperatorie sau care nu vor sa treaca prin proceduri frecvente de screening, biopsii, etc.)

Profilaxie – pentru pacientele cu mutatii ale anumitor gene (BRCA1 si 2), care au risc inalt de a dezvolta cancer mamar.


De cele mai multe ori in cancerul de san se opteaza pentru mastectomia radicala modificata, interventie ce presupune excizia in totalitate a sanului, impreuna cu fascia muschiului pectoral subiacent si ganglionii limfatici axilari.

Ce presupune interventia?

Inainte de interventie medicul va expune pacientei procedura impreuna cu consecintele si potentialele complicatii. Acesta va localiza inca o data tumora palpator sau ecografic. Apoi pacienta va avea o discutie cu medicul anestezist care va cere un set de analize si investigatii pentru a putea stabili riscul anestezic.


La mastectomie se opteaza pentru anestezia generala. Inainte de operatia de mastectomie se administreaza un antibiotic pentru a preintampina complicatiile infectioase, precum si un anticoagulant pentru a preveni tromboza venoasa profunda postoperatorie. Operatia de mastectomie dureaza intre 1 si 3 ore, in functie de complexitatea cazului. De cele mai multe ori se pozitioneaza cateva tuburi de dren pentru exteriorizarea colectiilor de la nivelul plagii operatorii. Dupa interventie, pacienta va ramane sub supraveghere atenta la terapie intensiva.


Dupa ce trece efectul anestezicelor, medicul chirurg – ginecolog va avea o discutie cu pacienta in care ii va prezinta cum a decurs operatia si ce presupune perioada de recuperare.

Ce se recomanda pentru recuperarea rapida dupa mastectomie?

Externarea are loc de obicei dupa 2 zile, insa pacienta va ramane cu tuburile de dren. Zilnic se vor exterioriza aproximativ 200 de ml lichid seros. La doua saptamani de la interventie are loc o vizita la medic, pentru inlaturarea tuburilor si eventual a firelor de sutura. La o luna de la interventie are loc o noua consultatie, in care pacienta va afla rezultatul examenului anatomo-patologic precum si tratamentul care va fi urmat in continuare (iradiere, chimioterapie, etc.).


Medicul va stabili un plan de vizite de control pentru monitorizarea evolutiei si prevenirea recidivelor. Recuperarea dupa mastectomie este una relativ lenta. Daca in primele doua saptamani activitatea bratului afectat este redusa, dupa inlaturarea tuburilor de dren se recomanda un program de fizioterapie, disponibil in Centrul de Recuperare Medicala Medicover, pentru ca recuperarea mobilitatii umarului sa fie mai rapida. Totusi, activitatile cotidiene pot fi reluate treptat cu precautie dupa cateva zile. Perioada de concediu medical recomandata este de 3 saptamani.

Consultant Medical Dr. Silviu Petrisor Istoc
Data publicării 03.10.2018
Data ultimei actualizari 26.05.2023