Monitorizarea corecta a astmului bronsic prin metode inovative

Astmul bronsic este una din cele mai frecvente afectiuni cronice, caracterizata prin inflamatia cronica a cailor aeriene ce determina limitarea fluxului de aer.
Monitorizarea corecta a astmului bronsic prin metode inovative

In Europa, aproape 30 milioane de persoane sufera din cauza astmului, prevalenta bolii fiind in continua crestere, tocmai de aceea monitorizarea cu atentie a acesei conditii cronice este importanta.

 

Determinarea cantitatii de oxid nitric in aerul exhalat:

 

Metodele standard de diagnostic si monitorizare a astmului bronsic se concentreaza pe simptomele si functia pulmonara, aceasta fiind evaluata prin explorari functionale precum spirometria, bodypletismografia sau alte metode cum ar fi metoda compresiei toracice, determinari ale mecanicii pasive, tehnica ocluziei, folosite mai mult in laboratoarele de cercetare.


Determinarea oxidului nitric din aerul exhalat evalueaza prezenta si nivelul inflamatiei din astmul bronsic. Pacientii cu astm bronsic au niveluri ridicate de oxid nitric in aerul exhalat care scad odata cu introducerea tratamentului antiinflamator.


Este, asadar, un  instrument excelent de diagnostic in astmul bronsic - pentru care American Thoracic Society si European Respiratory Society au stabilit ghiduri pentru masuratori standard, atat la copii, cat si la adolescenti si adulti.

 

Care sunt avantajele?

Diagnostic corect al astmului bronsic

La subiectii normali valoarea oxidului nitric este in mod normal cuprinsa intre 5-20 ppb, in timp ce la astmatici acest nivel este de 2-4 ori mai mare.
Aceasta fractie a NO in aerul exhalat (FENO) s-a dovedit a fi superioara majoritatii testelor conventionale recomandate de ghidurile internationale pentru diagnosticul astmului. Mai mult, un subiect considerat ca fiind astmatic, cu obstructie bronsica evidentiata la spirometrie, dar cu valori normale al FENO poate fi reevaluat cu o reorientarea posibila ulterioara a  diagnosticului si tratament corespunzator.

 

Predictia eficientei tratamentului cortizonic

S-a aratat ca FENO scade rapid la pacientii astmatici dupa ce este inceput tratamentul cu steroizi. Scaderea este un indicator pentru raspunsul la tratamentul cu cortizon.

 

Stabilirea dozei de cortizon cu reducerea consecutiva a costurilor si imbunatatirea starii pacientului

Stabilirea dozei de cortizon corespunzatoare severitatii inflamatiei cailor aeriene va duce la mentinerea pacientului in cea mai buna stare de sanatate posibila, cu mai putine prezentari in urgenta si cu mai putine exacerbari. Prin utilizarea determinarii FENO se poate reduce semnificativ doza de intretinere a corticoizilor inhalatori (CSI) fara a compromite controlul astmului.

 

Semnal de alarma pentru pierderea controlului astmului

Daca valorile FENO ale unui pacient cresc cu mai mult de 60 % de la o vizita la alta, acest lucru este un indicator inalt de pierdere al controlului.

 

Predicta recaderii

Daca in cadrul unui proces de step-down al terapiei cu CSI valorile FENO cresc, este un indicator al recaderii, ceea ce trebuie sa duca la reevaluarea tratamentului cu ajustarea dozei de CSI.

 

Indentificarea pacientilor non-complianti la tratamentul antiinflamator

Determinarea FENO reprezinta un instrument non-invaziv si usor de utilizat pentru a monitoriza aderenta la tratamentul cortizonic.


Monitorizarea regulata a valorilor NO ofera atat doctorului, cat si pacientului un instrument valoros pentru urmarirea inflamatiei bronsice - cauza principala a astmului.


Metoda este non-invaziva, rapida, rezultatele fiind imediate si repetabile, iar studiile arata ca FENO este superioara determinarii functiei respiratorii la pacientii prescolari.

Data publicării 03.10.2018
Data ultimei actualizari 26.05.2023