Mersul la piscina si ingrijirea pielii

Sporturile acvatice pot fi practicate in bazine de inot, piscine sau in ape deschise (mari, oceane, lacuri). Apa reprezinta un bun vehicul de diseminare a bolilor infectioase cutanate, digestive, oftalmologice sau din sfera ORL. Majoritatea spatiilor de practicare a inotului respecta, in mod ideal, masuri de igienizare a apei cu clorura sau bromura.
Mersul la piscina si ingrijirea pielii

Cuprins

Articol realizat de Dr. Alexandra Trifu, Medic Specialist Dermatologie

Infectii cutanate bacteriene, fungice sau parazitare

Copiii, femeile insarcinate si pacientii cu multiple comorbiditati sau imunosupresie sunt la risc pentru contactarea unei infectii cutanate dobandite din bazinul de inot/piscina. Cele mai frecvente patologii intalnite la inotatori:

  • Foliculita fesiera reprezinta o infectie bacteriana determinata de Staphylococcus aureus sau Streptococcus, favorizata de imbracamintea umeda si stransa pe corp. Pacientii prezinta noduli inflamatorii si pustule pe fese si coapse. Tratamentul cu antibiotice se administreaza la recomandarea medicului dermatolog.
  • Foliculita hot-tub determinata de Pseudomonas aeruginosa apare la indivizii care frecventeaza piscine inchise sau jacuzii. Eruptia cuutanata alcatuita din papule si pustule este, de obicei, limitata la zona acoperita de costumul de baie.
  • Eruptia inotatorilor in mare – afecteaza inotatorii in ape sarate si este cauzata de larva Edwardsiella lineata si Linuche unguiculata.
  • Granulomul inotatorului in piscina – infectie cu micobacterie atipica, Mycobacterium marinum, intalnita in apele dulci si sarate, in acvarii. Prezentarea clasica este prin noduli indurati rosiatici pe coate, genunchi si fata dorsala a mainilor.
  • Xeroza inotatorului – Xeroza cutanata determinata de indepartarea sebumului cutanat la contactul prelungit cu apa. Prin “saracirea” cutanata de sebum se produce deshidratarea excesiva a stratului cornos cutanat, rezultand aparitia uscaciunii, a scuamelor si a pruritului. Xeroza poate fi limitata prin spalarea cu apa calduta si sapunuri sarace in detergent, respectiv aplicarea pe pielea umeda a produselor emoliente.
  • Dermatite de contact alergice cauzate de echipamentului de inot – determinate de contactul strans cu materialele protective (masca de scuba diving, ochelari de inot) care contin cel mai adesea cauciuc cu alergeni precum: mercaptobenzotiazol, tetrametiluram, parafenilenediamin. Clinic se manifesta prin eruptii cuutanate in zonele de contact direct cu echipamentul.
  • Muscaturi de meduze – relativ frecvente la inotatorii in ape sarate. Se manifesta clinic prin eruptii urticariene.

In afara de bolile infectioase, nicio alta patologie cutanata precum eczema, psoriazis, afectiuni cutanate autoimune, nu reprezinta o contraindicatie in parcticarea inotului. Cu toate acestea, pentru evitarea agravarii bolii de fond prin deshidratare, sunt necesare urmatoarele:

  • Indepartarea costumului de baie si dus cu sapun bland la iesirea din bazinul de inot
  • Spalarea costumului de inot dupa folosirea acestuia
  • Aplicarea de emoliente cutanate cu continut crescut de petroleum sau ulei mineral
  • Prezentarea la medicul dermatolog pentru orice modificare care nu are rezolutie in primele zile de la aplicarea masurilor preventive.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Ingrijirea pielii inainte si dupa mersul la piscina sau la mare

  • Optati pentru dusuri cu apa calduta, nu fierbinte; tamponati cu prosopul pentru uscare si nu frecati in mod agresiv pielea
  • Nu folositi prosoape la comun, chiar daca este vorba despre membrii familiei
  • Epilati-va cu grija, protejati si lubrifiati pielea cu o spuma/ crema/ gel inainte de epilarea cu lama de ras. Folositi un aparat de ras curat si cu lama bine ascutita si nu mergeti imediat dupa epilare la bazin/ piscina/ in mare din cauza riscului crescut de aparitie a iritatiilor
  • Hidratati pielea uscata cu creme potrivite tipului de ten/ piele. Solicitati ajutorul medicului dermatolog in alegerea produselor cosmetice adecvate pielii dvs.
  • Pe timpul verii mai ales, hidratati-va corespunzator cu apa, ceaiuri, nu foarte reci, dar si legume si fructe bogate in minerale, vitamine. Desi legatura dintre acnee si regimul alimentar reprezinta un subiect inca documentat de catre comunitatea medicala, unele studii sugereaza ca dietele bogate in ulei de peste si sarace in grasimi nesanatoase ori carbohidrati procesati, rafinati, mentin aspectul tanar al pielii
  • Utilizati creme de protectie solara si aplicati crema ori de cate ori este nevoie. Aflati mai multe despre Ce inseamna un bronz sanatos? Rolul expunerii prudente la soare si alegerea protectiei solare potrivite
  • Evitati expunerea la soare in intervalul critic 10:00 – 16:00
  • In timpul plimbarilor pe plaja acoperiti pielea cu imbracaminte potritiva, rochii si pantaloni lungi, subtiri vaporosi, palarii cu boruri largi, in culori deschise, confectionate din fibre naturala care nu favorizeaza retinerea transpiratiei.

Inotul este o modalitate excelenta de a face miscare, de a ne relaxa si o joaca apreciata de copii, respectati masurile de igiena si protejati-va pielea pentru a evita aparitia unor infectii si probleme ulterioare ale pielii.

Consultant Medical Dr. Alexandra Trifu
Data publicării 09.07.2022
Data ultimei actualizari 08.05.2023