Degete amortite

Paresteziile la nivelul degetelor sau amorteala degetelor reprezinta un simptom manifestat prin senzatia de furnicaturi sau pierdere a sensibilitatii cutanate a extremitatilor membrelor superioare si inferioare reprezentate de degetele de la maini si picioare.

In mod frecvent, paresteziile degetelor se datoreaza unei ischemii tranzitorii aparute la adoptarea unor posturi vicioase pentru perioade mai indelungate de timp (dormit cu mana sub cap sau cu piciorul flectat). Exista insa patologii cu evolutie spontana mai putin favorabila care determina amorteala degetelor reprezentate de accidente vasculare cerebrale, infectii, traumatisme sau tumori osoase.

Deficitul de vitamine B1, B6, B12 si minerale (calciu si magneziu), starile de deshidratare, consumul cronic de alcool si atacurile anxioase pot determina aparitia senzatiei de amorteala la nivelul degetelor, prezentand de obicei caracter bilateral.

Vasospamul generat in conditii de temperatura scazuta sau stress emotional intens poate determina aparitia de parestezii la nivelul degetelor alaturi de modificari ale coloratiei tegumentare si alterari ale fluxului sangvin.

Principalele cauze care determina aparitia senzatiei se amorteala la nivelul degetelor sunt reprezentate de:

Degete amortite