Discopatie lombara: simptome, cauze si tratament

Lombalgia sau durerea lombara se regaseste printre cele mai frecvente motive de prezentare la medicul ortoped si se estimeaza ca aproximativ 84% din populatia globala experimenteaza aceasta manifestare la un moment dat de-a lungul vietii. Principala cauza care favorizeaza aparitia lombalgiei este reprezentata de discopatia lombara. Discopatia lombara poate fi determinata pe de o parte de modificarile fiziologice ale coloanei vertebrale care apar odata cu inaintarea in varsta, iar pe de alta parte, traumatismelor si stilului de viata necorespunzator, ce favorizeaza aparitia modificarilor patologice la nivel vertebral.
Discopatie lombara: simptome, cauze si tratament

Potrivit Agentiei Europene pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA), studiile sugereaza ca intre 60% si 90% dintre europeni se vor confrunta la un moment dat in viata cu afectiuni la nivelul coloanei vertebrale in partea inferioara a spatelui (zona lombara), legate in mod direct de activitatile desfasurate la munca si de postura in timpul lucrului.

95% din tulburarile lombare sunt „nespecifice” - fara o cauza identificabila, asa cum sunt o leziune in urma unei accidentari ori o afectiune medicala diagnosticata.

In cele mai multe cazuri, dupa episodul dureros, intre 60 si 70% dintre pacienti se vor recupera in aprox. 6 saptamani.

Tulburarile de statica vertebrala in regiunea lombara, manifestate prin durere si disconfort, sunt frecvente in toate industriile si locurile de munca, insa mai multe studii au demonstrat ca incidente crescute se inregistreaza predominant in randul muncitorilor agricoli, muncitorilor in constructii, soferilor, asistentilor medicali, infirmierilor si personalului de curatenie.

Cuprins

 

Simptome discopatie lombara

Principalele simptome care intra in alcatuirea tabloului clinic evolutiv al discopatiei lombare sunt reprezentate de:

  • Lombalgie - durerea in zona lombara reprezinta cea mai frecventa manifestare a discopatiei lombare. Durerea are un caracter iradiant cu extindere in zona feselor si a membrelor pelvine. Disconfortul algic este accentuat in timpul miscarilor anteroposterioare (de inainte si inapoi) ale trunchiului, in timpul tusei sau stranutului, care favorizeaza contractia musculaturii spinale.
  • Spasme ale musculaturii lombare
  • Diminuarea reflexelor la nivelul membrelor inferioare
  • Scaderea capacitatii de sustinere a efortului la nivelul membrelor inferioare
  • Pierderea continentei urinare si/sau fecale in functie de gradul de afectare al radacinilor nervoase emergente de la nivelul coloanei lombare.

Diferenta dintre discopatie lombara si hernie de disc

Termenul de discopatie lombara este utilizat in majoritatea situatiilor pentru a face referire la o gama extinsa de patologii care vizeaza coloana lombara, musculatura si ligamentele de la acest nivel. Hernia de disc constituie o patologie distincta care implica hernierea sau protruzia nucleului pulpos prin alunecarea a doua discuri intervertebrale consecutive.

Hernia de disc poate fi clasificata in mai multe stadii in conformitate cu modificarile patologice care apar la nivelul coloanei vertebrale lombare, precum si a simptomatologiei asociate acestora, dupa cum urmeaza:

  • Etapa initiala este reprezentata de instabilitatea discala care determina lombalgie posturala intermitenta cauzata de laxitatea nucleului pulpos aflat la interiorul inelului discal.
  • Cea de-a doua etapa implica lezarea discului vertebral cu protruzia (impingerea in exterior) a nucleului pulpos continut la interior si interesarea unei radacini nervoase care determina aparitia durerii unilaterale de tip iritativ. IInitial durerea se manifesta de-a lungul traiectului nervului pensat. Ulterior, durerea se extinde inferior catre membrul pelvin, determinanad asa numita sciatica, a carei evolutie poate fi insotita de parestezii.
  • A treia etapa de evolutie a herniei de disc cuprinde deficit motor manifestat prin imposibilitatea pacientului de a sta pe calcaie, in cazul pensarii radacinii L5, sau pe varfuri, atunci cand este afectata radacina S1.
  • Ultima etapa de evolutie a herniei de disc presupune aparitia modificarilor de tip degenerativ manifestate prin osteofitoza vertebrala, discartroza si artroza hipofizara, mai frecvent intalnite la persoanele cu varsta de peste 40 de ani.

Aceasta ultima etapa este reprezentata cel mai bine de termenul de discopatie lombara deoarece cuprinde o serie de modificari structurale extinse ale coloanei vertebrale lombare care se manifesta prin:

  • Lombalgie cronica
  • Pseudosciatica
  • Noduli de miogeloza (fibre musculare inflamate si compactate sub forma de noduli durerosi)
  • Posibil caracter psiho-emotional si meteorotrop - durerea se accentueaza in conditii de stres psihoemotional si variatii de temperatura si umiditate.

Discopatia lombara in sarcina

Lombalgia pe durata sarcinii este intalnita la mai mult de 80% dintre gravide si se datoreaza accentuarii curburii fiziologice a spatelui in zona lombara. Curbura fiziologica este determinata de schimbarea centrului de greutate in contextul cresterii dimensiunii uterului. Discopatia lombara se manifesta mai frecvent dupa luna a 5-a de sarcina, insa exista si situatii in care durerea apare inca din a 8-a saptamana de sarcina.

Fluctuatiile hormonale fiziologice specifice perioadei de sarcina determina modificarea structurii musculaturii si ligamentelor de sustinere ale coloanei vertebrale si ale bazinului. Este un fenomen abosulut normal cu rol in pregatirea organismului matern pentru momentul nasterii.

Aceasta laxitate ligamentara la nivelul coloanei vertebrale lombare favorizeaza aparitia durerii de spate care este accentuata de acumularea fiziologica a kilogramelor suplimentare pe durata sarcinii. Sedentarismul prelungit si stresul psihoemotional pot determina spasticitate la nivelul musculaturii paravertebrale lombare, cauzand aparitia lombalgiei mai ales in ultimul trimestru de sarcina.

In afara lombalgiei, discopatia lombara in perioada de sarcina poate determina aparitia paresteziilor (furnicaturi, amorteala) la nivelul spatelui, feselor si membrelor pelvine, ingreunand mentinerea unei pozitii confortabile pe durata repaosului nocturn si efectuarea anumitor activitati cotidiene de catre gravida.

Cauze discopatie lombara

Principalele cauze implicate in aparitia discopatiei lombare sunt:

  • Indexul de masa corporala reprezinta cel mai important factor de risc pentru aparitia discopatiei lombare, persoanele supraponderale acuzand in mod frecvent lombalgie din cauza presiunii crescute exercitate de catre kilogramele in plus asupra coloanei vertebrale.
  • Efectuarea activitatilor profesionale sau sportive care implica ridicarea frecventa de greutati - cel putin 5 kg la o inclinatie de cel putin 20°a coloanei vertebrale.
  • Efectuarea activitatilor profesionale care presupun utilizarea de echipamente care genereaza vibratii puternice.
  • Efectuarea de drumetii cu purtarea rucsacilor de munte voluminosi si supraincarcati
  • Asocierea patologiilor congenitale de tipul displaziei de sold.
  • Prezenta scoliozei spinale lombare, spondilolistezisului si a malformatiilor de coloana vertebrala congenitale ori dobandite in urma unei fracturi/ interventii chirurgicale efectuate in scop curativ.

Diagnosticul de discopatie lombara

Diagnostcul discopatiei lombare este stabilit de catre medicul ortoped in functie de informatiile obtinute din anamneza, examenul clinic amanuntit al pacientului si investigatiile imagistice recomandate.

Principalele investigatii utilizate pentru confirmarea modificarilor patologice ale coloanei lombare care determina aparitia discopatiei lombare sunt reprezentate de:

  • Examenul radiologic al coloanei vertebrale
  • Computerul Tomograf (CT)
  • Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN)
  • Electromiografia.

Radiografia, examenul CT si RMN constituie investigatii imagistice prin intermediul carora pot fi evidentiate detalii ale structurilor osoase, musculare si ligamentare care intra in alcatuirea coloanei lombare.

Electromiografia este utilizata pentru studiul conducerii impulsurilor nervoase in timpul unei stimulari electrice externe.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratament discopatie lombara

Tratamentul conservator al discopatiei lombare este recomandat la persoanele care nu acuza disconfort algic major si implica administrarea de antialgice, ce pot fi insotite de sedinte pentru decompresia manuala a vertebrelor afectate.

Terapia medicamentoasa recomandata pentru ameliorarea discopatiei lombare se recomanda pacientilor in cazul carora lombalgia diminueaza calitatea vietii si poate consta in:

  • Administrarea de antiinflamatoare si antialgice orale
  • Administrarea de corticosteroizi pentru perioade scurte de timp
  • Administrarea de relaxante musculare
  • Efectuarea de infiltratii la nivelul articulatiilor posterioare lombare cu antiinflamatoare steroidiene in vederea diminuarii inflamatiei si durerii asociate herniilor de disc.

Aceasta procedura poate fi efectuata sub forma de infiltratii periradiculare sau infiltratii caudale epidurale atunci cand se adreseaza mai multor radacini nervoase.

Infiltratiile la nivelul coloanei vertebrale lombare prezinta eficacitate in aproximativ 60% din cazuri, diminuand cu succes lombalgia la cel putin jumatate din intensitatea acesteia, inregistrata inainte de initierea tratamentului.

Efectul antiinflamator si antialgic al unei infiltratii lombare poate dura intre 6 saptamani si 6 luni, procedura putand fi repetata de 3 sau 4 ori pe an, in functie de intensitatea simptomatologiei pacientului si recomandarile medicului ortoped.

Tratamentul chirurgical al discopatiei lombare

Tratamentul chirurgical al discopatiei lombare este rezervat pacientilor in cazul carora metodele conservatoare de tratament nu au inregistrat o imbunatatire semnificativa a simptomatologiei si poate consta in:

  • Efectuarea decompresiei lombare prin indepartarea chirurgicala a unui fragment din componenta vertebrei adiacente discului afectat. Scopul fiind reducerea presiunii exercitate asupra radacinilor nervoase emergente si imbunatirea mobilitatii coloanei vertebrale.
  • Fuziunea vertebrala in zona lombara presupune excizia unei portiuni semnificative din discul intervertebral afectat si inlocuirea acesteia cu material osos de sinteza;
  • Inlocuirea in totalitate a discului intervertebral lezat si substituirea acestuia cu o structura protetica.

Fizioterapia pentru ameliorarea lombalgiei asociate discopatiei lombare

Procedurile kinetoterapeutice utilizate pentru diminuarea simptomatologiei asociate discopatiei lombare au ca principal scop consolidarea sistemului muscular si ligamentar al coloanei lombare si imbunatatirea flexibilitatii la nivelul acestui segment al coloanei spinale.

Exercitiile recomandate de catre kinetoterapeut variaza de la un pacient la altul in conformitate cu particularitatile fiecarui caz in parte si severitatea lombalgiei. In general, exercitiile cuprind elongatii si torsionari pentru reducerea spasticitatii musculaturii paravertebrale si manipularea spinala blanda pentru imbunatatirea mobilitatii.

Discopatia lombara poate fi prevenita cu usurinta prin respectarea unui set de masuri simple care includ:

  • Mentinerea unei greutati corporale adecvate inaltimii
  • Efectuarea exercitiilor fizice regulate si evitarea sedentarismului
  • Deprinderea tehnicilor de ridicare adecvata a greutatilor pentru evitarea suprasolicitarii coloanei vertebrale lombare in timpul efectuarii diferitelor activitati fizice profesionale sau sportive
  • Adoptarea si mentinerea unei posturi corespunzatoare prin utilizarea scaunelor ergonomice si a birourilor ajustabile in timpul activitatilor care implica lucrul la calculator/laptop. Afla mai multe despre Statul pe scaun la birou si durerile cervicale
  • Utilizarea pernelor si saltelelor ergonomice care favorizeaza mentinerea unei pozitii fiziologice a coloanei vertebrale in timpul somnului.

 

Daca va confruntati cu cu dureri de spate persistente sau prezentati simptome ale discopatiei lombare, este important sa consultati un medic ortoped pentru evaluare si diagnostic. Medicul este in masura sa va ofere plan de tratament adecvat, precum si recomandari pentru gestionarea si prevenirea discopatiei lombare. Mobilitatea scazuta din cauza discopatiei lombare limiteaza activitatile zilnice, conducand in timp la dezvoltarea altor probleme de sanatate, slabiciune musculara, rigiditate articulara, influentand negativ calitatea vietii.

 

Referinte:

Data publicării 03.07.2023