Fibroscopie pentru investigarea si diagnosticul afectiunilor ORL

Fibroscopia ORL reprezinta investigatia care ii permite medicului specialist ORL sa examineze cavitatea nazala, rinofaringele, faringele si laringele sau urechea. Sistemul respirator, caile respiratorii superioare sunt expuse frecvent infectiilor virale (raceli comune, viroze, gripe), bacteriene sau alergice, atat la copii, cat si la adulti. Persoanele care se confrunta cu astfel de infectii recurente pot prezenta probleme din sfera ORL pentru care medicul recomanda realizarea unei fibroscopii ORL.
Fibroscopie pentru investigarea si diagnosticul afectiunilor ORL

Cuprins

Fibroscopia

Fibroscopia face parte din categoria tehnicilor endoscopice utilizate adesea in practica medicala pentru investigarea afectiunilor tractului digestiv, aparatului urinar sau a tractului respirator superior.

Fibroscopia este o investigatie medicala care presupune utilizarea un tub subtire si flexibil, prevazut cu o camera video, pentru a vizualiza in interiorul diverselor zone ale corpului. Aparatul cu care este realizata procedura poarta numele de fibroscop si este introdus in corp printr-un orificiu natural (ureche, gura, nas sau rect). Camera transmite imagini pe un monitor, ceea ce ii permite medicului sa examineze structurile interne in detaliu.

Fibroscopie ORL – cum se realizeaza?

Fibroscopia ORL este o investigatie moderna care vine in completarea examinarii clinice propriu-zise.

Pregatirea pacientului pentru fibroscopie ORL nu implica nimic special. In cazuri particulare, medicul ii va comunica pacientului daca nu trebuie sa consume alimente sau lichide inainte de procedura.

Fibroscopia ORL nu este o procedura dureroasa, insa pentru eliminarea disconfortului se poate administra un anestezic local.

Pacientul este asezat pe un scaun sau o masa. De regula, medicul ORL va introduce fibroscopul in una dintre fosele nazale si va avansa prin rinofaringe, faringe si laringe. Pacientul poate resimti o usoara senzatie de presiune sau disconfort in timpul procedurii.

Procedura se realizeaza in cabinetul medical in conditii de ambulator, dureaza intre 5 si 15 minute si este bine tolerata de pacienti.

Dupa terminarea procedurii, pacientul va pleca acasa. Este posibil sa apara o usoara sangerare din nas in primele 24 de ore dupa fibroscopie.

Pentru medic, explorarea in detaliu a structurilor interne ofera informatii valoroase, indispensabile in stabilirea diagnosticului.

Ce se poate vedea la fibroscopia ORL?

  • Mucoasa nazala, septul nazal si pasajele nazale pentru a depista eventuale infectii/ inflamatii sau tumori nazale si rinofaringiene. In cazul copiilor fibroscopia nazala ne ajuta sa punem diagnosticul de vegetatii adenoide (polipi nazali).
  • Urechea si membrana timpanica – infectii si inflamatii locale.
  • Amigdalele, faringele – cavitatea orala si structurile conexe pentru a identifica inflamatii, infectii sau alte probleme.
  • Laringele si corzile vocale pentru a detecta leziuni benigne sau maligne ce pot afecta vocea si buna functionare a sistemului vocal ori respirator.
  • In unele cazuri, fibroscopia poate fi extinsa pentru a explora si alte parti ale cailor respiratorii inferioare - traheea.

Cand este indicata o fibroscopie ORL?

Fibroscopia ORL poate fi recomandata de catre medicul specialist pentru diagnosticarea unor afectiuni din sfera ORL, pentru monitorizarea evolutiei patologiilor specifice otorinolaringologiei, inclusiv pentru prelevarea de biopsii, culturi bacteriene sau realizarea unor interventii minim-invazive, asa cum sunt excizia de leziuni de mici dimensiuni ori pentru a indeparta un corp strain.

Ce afectiuni pot fi diagnosticate cu ajutorul fibroscopiei ORL?

Fibroscopia este folosita de medicul specialist pentru a diagnostica afectiuni precum:

Avantajele fibroscopiei ORL

Fibroscopia ORL este un instrument eficient in diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor ORL, oferind medicilor si pacientilor multiple avantaje:

  • Examinarea minutioasa si rezultatele obtinute in timp real
  • Precizia diagnosticului
  • Obtinerea unor date clinice imposibil de evidentiat prin examinare fizica ori prin alte metode de diagnostic
  • Evitarea altor investigatii invazive
  • Gradul ridicat de accesibilitate (nu necesita internare, pregatire sau recuperare post-investigatie).

Riscuri fibroscopie ORL

Fibroscopia ORL este o procedura sigura si relativ simpla. Riscurile fibroscopiei ORL sunt rare si includ:

  • Sangerare
  • Perforare a peretelui nazal sau faringian
  • Reactii alergice la anestezia locala.

 

Referinte:

Consultant Medical Dr. Florina-Denisse Cretu
Data publicării 04.01.2024
Data ultimei actualizari 12.01.2024