Tot ceea ce trebuie sa stii despre avortul spontan

Avortul spontan reprezinta un subiect sensibil pentru marea majoritate a viitoarelor mamici, cat si pentru medicii care monitorizeaza sarcina. Exista mai multe cauze care duc la aparitia acestuia, dar si metode prin care poti reduce riscurile.
Tot ceea ce trebuie sa stii despre avortul spontan

Avortul spontan reprezinta pierderea unei sarcini în primele 23 de saptamani. Acesta un moment dificil atat pentru mama, pentru familia acesteia, cat si pentru medicul ce monitorizeaza sarcina. Avortul spontan este o trauma fizica si emotionala, reprezentand de fiecare data un moment dificil.

Cu toate acestea, avortul spontan ramane o realitate, iar informarea este una dintre cele mai eficiente metode atat pentru a putea preveni aceste situatii, cat si pentru a le putea gestiona.

Articol realizat de Dr. Maria De Rubeis - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Care sunt simptomele avortului spontan?

Primul si cel mai evident simptom al unui avort spontan este reprezentat de sangerarea vaginala, care poate fi insotita de crampe si dureri la nivelul abdomenului inferior.

Atunci cand apar aceste sangerari, este foarte important ca pacienta sa anunte medicul ce monitorizeaza sarcina, pentru a putea afla care sunt urmatorii pasi pe care trebuie sa ii parcurga.

Cu toate acestea, nu orice sangerare vaginala reprezinta un simptom pentru avortul spontan, acestea fiind frecvente în primul trimestru de sarcina. Afla aici mai multe detalii despre Sangerarea în sarcina.

Alte simptome specifice pentru avortul spontan sunt:

  • Dureri de spate diferite ca intensitate, de la usoare pana la severe
  • Pierdere in greutate
  • Mucus alb-roz
  • Ameliorare subita a simptomelor sarcinii sau disparitia temporara a acestora

Care sunt cauzele avortului spontan?

Cauzele care duc la aparitia avortului spontan sunt multiple. Cel mai important lucru care trebuie retinut este ca in majoritatea cazurilor, avortul nu este o consecinta a ceea ce a facut sau nu a facut mama.

Principala cauza o avortului spontan o reprezinta cromozomii anormali la copil. Cromozomii sunt „elemente de baza” genetice care ajuta la dezvoltarea unui bebelus. Daca acesta are prea multi sau prea putini cromozomi, vor aparea anomaliile, iar bebelusul nu se va dezvolta corect.

Uneori, afectiunile mamei sunt cele care pot duce la declansarea unui avort spontan. Printre acestea, se numara: afectiunile tiroidiene, probleme la nivelul colului uterin, infectii sau diabet necontrolat.

Varsta mamei reprezinta un factor important in acest context. Cu cat varsta mamei este mai inaintata, cu atat creste riscul ca avortul spontan sa se produca. De exemplu, riscul de avort la 45 de ani este de aproape 80%. Avortul nu este declansat de practicarea exercitiilor fizice, activitate profesionala sau activitate sexuala.

Faptul ca mama a trecut printr-un avort spontan nu inseamna ca nu va duce la termen urmatoarea sarcina. Dimpotriva chiar, in marea majoritate a cazurilor, urmatoarea sarcina este dusa cu succes la capat.

Pot fi prevenite avorturile spontane?

Majoritatea avorturilor spontane nu pot fi prevenite. Cu toate acestea,  exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a reduce riscurile asociate. Iar printre acestea, se numara cateva reguli precum:

  • Evita fumatul in toata perioada sarcinii. Nu numai ca fumatul poate duce la aparitia unui avort spontan, dar acesta poate influenta si dezvoltarea sanatoasa a fatului
  • Evita consumul de alcool. Acesta este nociv, atat pentru tine, cat si pentru bebelus
  • Pastreaza o greutate normala: Este foarte important sa fii atenta la cat de multe kilograme acumulezi în sarcina. Daca nu stii ce greutate este considerata normala, atunci poti citi aici.

Ai grija sa ai o dieta sanatoasa si echilibrata, ce te poate ajuta sa reduci si riscul de infectie.

Tot ceea ce trebuie sa stii despre avortul spontan

Crezi ca ai un avort spontan? Acestia sunt pasii pe care trebuie sa ii respecti!

Daca ai simptomele unui avort spontan, este nevoie sa suni medicul care monitorizeaza sarcina. De cele mai multe ori, vei fi directionata catre o unitate medicala, pentru analize si investigatii suplimentare.

In general, examenul pelvic, ecografiile, testele de sange si testele din tesut embrionar sunt cele care pot confirma avortul spontan.

Sunt 5 tipuri de diagnostice posibile, care pot fi puse in urma interpretarii rezultatelor:

Amenintare de avort - Poti sangera vaginal, dar colul uterin nu s-a dilatat.

Avort inevitabil - Uterul se contracta si exista o dilatare a colului uterin

Avort incomplet - In acest caz, este eliminata doar o parte a tesutului embrionar si placentar. Poti avea crampe si sangerari.

Avort complet - Apare, in general, in saptamana 12 de sarcina si este confirmat printr-o ecografie. In cazul avortului complet, se elimina tot tesutul embrionar sau placentar.

Avort pierdut - Se poate produce moartea embrionului, dar nu are loc expulzia acestuia. In acest caz, poti sa observi disparitia totala a simptomelor de sarcina.

In cele mai multe din cazuri, tesutul embrionar si placentar se vor elimina pe cale naturala, in maxim 2 saptamani. Exista si varianta tratamentului medicamentos, precum si a interventiei chirurgicale, pentru eliminarea acestui tesut.

Ce se intampla dupa un avort spontan?

Avorturile spontane sunt mult mai frecvente decat cred majoritatea oamenilor. Se estimeaza ca aproximativ 1 din 8 sarcini se va termina cu un avort spontan.

Un avort spontan poate fi o experienta emotionala si fizica traumatizanta, care are nevoie sa fie vindecata prin diferite metode. Este posibil sa resimti sentimente de vinovatie, soc si furie.

Pentru a trece mai usor peste aceasta trauma, este recomandat sa apelezi la ajutor de specialitate. Poti sa mergi fie la un psiholog, fie sa aderi la diferite grupuri de suport, care sa te ajute sa te vindeci mai repede.

A avea un avort spontan nu inseamna neaparat ca vei avea altul daca vei ramane din nou insarcinata. Majoritatea femeilor pot avea o sarcina sanatoasa dupa un avort spontan. 

Consultant Medical Dr. Maria De Rubeis
Data publicării 13.05.2021
Data ultimei actualizari 17.07.2023