Totul despre Endometrioza – ce este, care sunt simptomele si cum se trateaza?

Endometrioza este o afectiune medicala cronica ce se manifesta prin dureri severe in timpul menstruatiei si in timpul contactelor intime, prin dureri pelvine, greata, oboseala, uneori anxietate, depresie si infertilitate. Tipul simptomelor si severitatea acestora difera de la pacienta la pacienta. Potrivit OMS, la nivel global, endometrioza afecteaza aproximativ 10% din femeile de varsta reproductiva. Diagnosticul timpuriu al endometriozei este esential pentru controlul simptomelor care afecteaza viata pacientei. In prezent, nu este disponibil un tratament specific care sa vindece complet endometrioza, insa exista optiuni de tratament care tin sub control si atenueaza substantial simtomele.
Totul despre Endometrioza – ce este, care sunt simptomele si cum se trateaza?

In ciuda prevalentei ridicate (190 de milioane de femei la nivel mondial), endometrioza este inca o boala putin cunoscuta, fiind adesea diagnosticata si tratata in mod gresit, uneori avand ca urmare infertilitatea. Supranumita si cancerul care nu ucide sau „cenusareasa” afectiunilor ginecologice, endometrioza necesita in medie 7 ani pentru a fi diagnosticata, timp in care pacientele care se confrunta cu dureri, merg la consultatii de specialitate la medicul ginecolog, gastroenterolog, endocrinolog sau psihiatru pentru a identifica sursa simptomelor dureroase.

Cuprins

Ce este endometrioza?

Mucoasa care se afla in interiorul uterului se numeste endometru si este eliminata prin menstruatie. Endometrioza este o afectiune ce se manifesta prin migrarea endometrului in zone externe uterului: la nivelul trompelor uterine, al ovarelor, pe intestine, pe peretele abdominal sau in vezica urinara, de aici si varietatea tabloului clinic.

Rareori, poate aparea pe plamani, pe ficat sau in creier.

Endometrioza simptome

Endometrioza NU determina aparitia de simptome la toate femeile care sufera de aceasta afectiune. In cazul a circa 30% dintre femeile cu endometrioaza, simptomele pot fi usoare sau moderate, astfel incat pacienta le ignora ori le considera normale, spre exemplu durerile menstruale.

Simptomele endometriozei sunt usor de confundat cu cele ale altor afectiuni medicale, spre exemplu Sindromul ovarelor polichistice, ceea ce poate duce la intarzierea diagnosticului, deoarece femeile pot fi investigate/ tratate pentru alte probleme care nu reprezinta cauza principala a durerii lor.

Cele mai frecvente simptome ale endometrozei sunt:

  • Infertilitatea, frecvent intalnita la femeile cu endometrioza
  • Dureri pelviene inainte si in timpul menstrei
  • Dureri in timpul urinarii si al defecatiei
  • Dureri sau crampe in timpul actului sexual
  • Dureri de spate si balonare
  • Sangerari menstruale neregulate si sangerari rectale
  • Dureri de cap si oboseala cronica.

Tipul si localizarea tesutului endometrial influenteaza gradul de severitate al simptomelor resimtite de catre pacienta.

Cauzele endometriozei

Endometrioza, desi o boala foarte frecventa in randul femeilor, inca nu are o origine bine-definita. Pana in prezent, exista cateva teorii cu privire la cauzele endometriozei asupra carora medicii au cazut de acord.

  • Una dintre teorii se refera la menstruatia retrograda, adica depotizarea tesutului endometrial in afara uterului, in timpul menstruatiei. Concret, in timpul menstruatiei, o cantitate mica din sangele menstrual, ce contine celule endometriale, poate curge inapoi prin trompele uterine in cavitatea pelviana. Aceste celule endometriale putand apoi sa se implanteze pe organele pelvine, unde vor creste si se vor dezvolta in tesut endometrial.
  • Alta teorie vizeaza metaplazia coelomica, adica existenta unor celule endometriale
    primitive, care se pot dezvolta in alte tipuri de tesut.
  • Cea mai populara teorie se refera la transferul celulelor prin circulatia sanguina sau prin sistemul limfatic – aici ne referim la cazurile extrem de rare de endometrioza pe creier etc.
  • De asemenea, endometrioza are si o componenta genetica, fiind mai frecventa la femeile ale caror mame ori surori au endometrioza.
  • Alte teorii vizeaza tulburarile hormonale si sistemul imunitar slabit. Spre exemplu, dezechilibrele hormonale pot contribui la proliferarea tesutului endometrial in locuri neobisnuite, in timp ce un sistem imunitar slabit sau disfunctional poate permite celulelor endometriale sa se dezvolte si sa se inmulteasca in afara uterului.

Factorii de risc

Desi cauzele sunt necunoscute, tendinta de a dezvolta endometrioza este mai frecvent intalnita in urmatoarele cazuri:

  • Existenta unei predispozitii ereditare
  • Prezenta bolilor autoimune
  • Un ciclu menstrual mai scurt de 28 de zile si o menstra mai mare de 7 zile
  • Variatia cantitatii de estrogen din corp, estrogenul fiind un hormon care stimuleaza cresterea tesutului endometrial, atat in interiorul uterului, cat si in afara acestuia
  • Pacientele cu histerectomie
  • Toxinele din mediu (substante chimice sau poluanti din mediu)
  • Existenta unor afectiuni medicale precum sindromul ovarelor polichistice (SOP) sau boala inflamatorie pelvina (BIP)
  • Femeile care nu au nascut niciodata sau care au nascut pentru prima data dupa varsta de 30 de ani.

Endometrioza si sarcina

Formarea aderentelor sau cicatricile din jurul organelor reproductive, precum trompele uterine, pot bloca sau ingreuna trecerea ovulelor de la ovar catre uter, interferand astfel cu implantarea embrionului. Aceasta este una dintre cauzele pentru care femeile cu endometrioza au probleme de fertilitate si dificultati in obtinerea unei sarcini.

Totodata, productia anormala de substante chimice, existenta dezechilibrelor hormonale, anomalii ale ovulatiei si afectiunile asociate ale femeilor cu endometrioza influenteaza si ele fertilitatea.

Afla mai multe despre endometrioza si infertilitatea

Desi endometrioza poate creste riscul de infertilitate, aceasta nu inseamna in mod automat ca femeile cu endometrioza sunt infertile. De fapt, un procent semnificativ din categoria femeilor cu endometrioza pot ramane insarcinate fara a intampina dificultati.

In functie de tipul de endometrioza si gravitatea afectiunii, in timpul sarcinii, pacienta cu endometrioza prezinta un risc mai mare de complicatii, ca de exemplu:

  • Avort spontan
  • Sarcina extrauterina
  • Nastere prematura
  • Greutate mica la nastere a fatului
  • Probleme cu placenta.

Femeile insarcinate care se confrunta cu endometrioza pot necesita o monitorizare mai frecventa si mai atenta pe parcursul sarcinii, de aceea este bine ca relatia cu medicul ginecolog sa fie una stransa si calendarul de investigatii in sarcina, respectat cu strictete.

Endometrioza la menopauza

In timpul menopauzei, nivelurile de estrogen si progesteron scad semnificativ, ceea ce in unele cazuri determina o ameliorare a simptomelor endometriozei ori chiar la disparitia acestora la unele femei.

Exista si situatii in care durerea persista, iar simptomele se pot agrava chiar.

Tipuri de endometrioza

  • Endometrioza superficiala este cea mai comuna forma de endometrioza si presupune cresterea tesutului endometrial pe suprafata peretelui abdominal, a organelor pelvine si a altor structuri din apropiere.
  • Endometrioza ovariana este cel mai frecvent tip de endometrioza care afecteaza ovarele. Se estimeaza ca aproximativ intre 20 si 40% dintre femeile cu endometrioza dezvolta endometrioame ovariene.
  • Endometrioza profunda - implica penetrarea tesutului endometrial in muschiul peretelui pelvin sau in organele adiacente (vezica urinara ori rect). Aceasta forma poate provoca adesea dureri severe, afectand functia organelor respective.
  • Endometrioza retrocervicala sau rectovaginala afecteaza zona dintre uter si rect sau vagin. Poate cauza durere intensa in timpul actului sexual sau la defecatie.
  • Endometrioza intestinala apare cand tesutul endometrial se dezvolta pe sau in interiorul intestinului, provocand simptome ca dureri abdominale, constipatie sau diaree.
  • Endometrioza vezicala afecteaza vezica urinara, poate duce la disconfort sau dureri la urinare; adesea pot aparea sangerari in urina sau nevoia frecventa de a urina.

Tratament endometrioza

Fiind o boala cronica, endometrioza nu poate fi tratata definitiv, ci doar ameliorata. Prin urmare, procedurile medicale recomandate care le vor ajuta pe paciente sunt:

  • Terapiile cu hormoni menite sa reduca estrogenul din organism si sa calmeze durerile. Se recomanda administrarea lor pe o perioada limitata de timp si sub o atenta supraveghere medicala pentru ca pot avea efecte secundare.
  • Administrarea antiinflamatoarelor care nu necesita prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofen si aspirina - pentru diminuarea durerilor.
  • Laparoscopia - daca terapiile cu hormoni si administrarea antiinflamatoarelor nu functioneaza, este cazul sa se apeleze la interventia chirurgicala minim invaziva: laparoscopia sau celioscopia, care indeparteaza proliferarile endometriozice si trateaza infertilitatea. Este important de mentionat faptul ca exista riscul ca endometrioza sa recidiveze, dupa un an de tratament, in proportie de 20%-30% sau dupa cinci ani de tratament, in proportie de 40%-60%. Sau chiar si dupa operatie. Boala, insa, nu se va mai extinde la fel de mult ca inainte sa fie tratata.

Afla mai multe despre interventia chirurgicala in cazul endometriozei.

Ai grija de sanatatea ta si nu ignora semnele endometriozei!
Depistarea timpurie a bolii te poate scapa de dureri, disconfort, depresie sau infertilitate.

Medicii nostri sunt pregatiti sa te ajute! Afla mai multe despre cum poti depista si diminua efectele endometriozei, despre pachetele disponibile in cadrul Centrului de Endometrioza Medicover. Fa-ti o programare online acum pe formularul de contact de la Centrul de Endometrioza din Spitalul Medicover sau sunand in call center-ul nostru 021 9896.

Poate fi prevenita endometrioza?

Pentru ca este o boala ale carei cauze sunt putin intelese, nu se cunosc modalitati prin care poate fi prevenita dezvoltarea endometriozei. De aceea, sunt recomandate controalele periodice anuale la medicul ginecolog si de indata ce se manifesta simptomele mai sus mentionate, dar si urmatoarele situatii: diaree sau constipatie, urinari sau scaune cu sange, tulburari gastrointestinale.

Dr. Silviu Istoc - seful sectiei de Obstetrica din cadrul Maternitatii Medicover Romania si coordonator al Departamentului de diagnostic si tratament in sarcina incipienta:

"Este foarte important ca femeile care sufera de simptomele endometriozei sa-si faca anual controale pentru a-si verifica ovarele. Daca acestea prezinta chisturi de diferite dimensiuni, cu un aspect caracteristic pentru endometrioza, diagnosticul poate fi pus. Prin ecografia transvaginala nu se poate depista decat boala avansata deoarece aici se vor vedea doar chisturile care apar tarziu in evolutie. De aceea, diagnosticul de certitudine se realizeaza prin laparoscopie, o metoda minim invaziva si foarte precisa ce permite si vizualizarea implantelor de endometrioza si excizia lor".

 

Endometrioza este o boala complexa cu puternice implicatii fizice si psihologice, atat in viata privata (relatia de cuplu), cat si in plan social si profesional. Poate scadea calitatea vietii din cauza durerii severe, oboselii, a depresiei, anxietatii si infertilitatii.

Unele persoane cu endometrioza experimenteaza dureri severe care le impiedica sa mearga la serviciu sau la scoala. Sexul dureros din cauza endometriozei poate duce la intreruperea sau evitarea actului sexual, ceea ce afecteaza bunastarea si sanatatea sexuala a partenerilor.

 

Referinte:

Data publicării 26.01.2024
Data ultimei actualizari 05.02.2024