Afectiuni dermatologice care se agraveaza primavara

Trecerea la temperaturi mai crescute si desfasurarea activitatilor in aer liber care presupun expunerea la praf, polen si la lumina solara mai frecvent decat in sezonul rece, reprezinta conditii care pot favoriza aparitia sau agravarea anumitor afectiuni dermatologice in timpul primavarerii.
Afectiuni dermatologice care se agraveaza primavara

Cuprins

Schimbarea conditiilor de temperatura si umiditate determina adoptarea unei vestimentatii ce permite expunerea sporita a pielii la radiatiile solare in cursul desfasurarii activitatilor in aer liber si poate determina exacerbarea manifestarilor cutanate la persoanele care sufera de acnee, psoriazis si diferite forme de eczeme. Radiatiile UV mai intense pe timpul primaverii pot genera acutizarea manifestarilor cutanate ale unor afectiuni precum lupus eritematos sistemic, al cuperozei si in anumite situatii determina aparitia eritemului solar polimorf.

Activitatile recreative desfasurate pe timpul primaverii reprezentate de drumetii, camping sau mersul copiilor in parcuri de joaca favorizeaza contactul direct cu iarba proaspat cosita care poate determina aparitia dermatitei atopice sau urticariei.

Ritualul de ingrijire al pielii difera de la sezon la sezon si trebuie adaptat conditiilor de mediu si factorilor agresori specifici primaverii, in functie de necesitati si eventualele patologii dermatologice existente. Produsele de curatare si de ingrijire a tenului special destinate persoanelor cu ten acneic pot preveni agravarea acneei pe timp de primavara, in timp ce cremele cu factor de protectie solara ridicat sunt utile pentru persoanele cu ten deschis la culoare predispus la eritem solar si al celor cu psoriazis.

Principalele afectiuni dermatologice care se pot exacerba in sezonul de primavara sunt reprezentate de:

Acneea

Acneea reprezinta o afectiune dermatologica cu etiologie multipla care poate fi declansata de fluctuatii hormonale specifice varstei, poluare, expunerea la medii cu praf si lumina solara intensa, putand prezenta exacerbari la anumite persoane pe parcursul primaverii.

Conditiile de temperatura crescuta intensifica productia de sebum a pielii, determinand aparitia tenului gras, in timp ce razele ultraviolete accelereaza procesele de cornificare la acest nivel, cu aparitia descuamarii si formarea de buson cornos. Suplimentar, utilizarea de produse cosmetice abrazive, agresive cu pielea sau al celor cu un continut crescut de coloranti si parfum accentueaza procesele de inflamatie la nivel tegumentar, senzibilizand tenul la actiunea factorilor din mediul extern.

Alaturi de pielea seboreica, fluctuatiile hormonale specifice sexului feminin, excesul de hormoni androgeni atat la persoanele de sex feminin cat si la cele de sex masculin si alimentatia deficitara din timpul sezonului rece, bogata in carbohidrati si lactate, favorizeaza exacerbarea acneei in sezonul de primavara.

Purtarea vestimentatiei din materiale sintetice stranse pe corp, a sepcilor sau a rucsacurilor favorizeaza productia de sebum in exces si creeaza conditii prielnice aparitiei de leziuni acneice. Acestea pot fi reprezentate de puncte albe sau negre, papule (leziuni in relief eritematoase si dureroase), pustule (papule cu puroi), noduli (leziune dureroase situate in profunzimea pielii) sau chisturi (leziuni dureroase cu continut purulent).

Leziunile acneice se pot extinde de la nivelul fetei cuprinzand si alte zone ale corpului reprezentate de membrele superioare sau toracele posterior si anterior, determinand disconfort psihic pacientului prin aspectul inestetic pe care il ofera.

Tratamentul acneei cuprinde utilizarea preparatelor de curatare cu acid salicilic sau acid azelaic, aplicarea de retinoizi topici si a cremelor cu factor de protectie solara ridicata pe parcursul desfasurari activitatilor in aer liber. Antibioticele sunt rezervate cazurilor cu acnee severa si pot fi administrate sub forma orala sau topica.

Dermatita de contact iritativa

Dermatita de contact in timpul primaverii este favorizata de contactul direct al pielii cu anumite plante cum sunt iedera sau urzicile. Se manifesta sub forma unei leziuni eritemato edematoase si mancarime la nivelul zonei afectate. Leziunile tegumentare sunt de tip iritativ si se manifesta in urma contactului cu substantele iritante de tipul acizilor si substantelor proteolitice produse de tulpina frunzele, fructele sau semintele plantei care pot genera reactie alergica locala.

Fitofotodermatita reprezinta o forma a dermatitei de contact produsa de o substanta numita furocumarina, un psoralen regasit in anumite plante (branca ursului, crucea pamantului, patrunjel, morcov) care sub actiunea razelor solare determina o leziune veziculoasa, uneori buloasa, insotita de edem, prurit si durere.

Dermatita atopica sau eczema

Dermatita de contact alergica se produce la persoane cu sistem imun sensibilizat sau atopic, care anterior au intrat in contact cu alergenul respectiv continut de planta. Reactia este de tip eczematos uscat si apare de obicei in maxim 48 de ore de la expunere. Poate persista pana la cateva saptamani. Cateva dintre plantele care determina in mod frecvent dermatita atopica sunt: iedera otravitoare, crizantema, laleaua, cicoarea, coada soricelului, papadia, salata si arnica.

Urticaria

Urticaria acuta reprezinta o afectiune dermatologica care se datoreaza contactului pielii cu o planta sau anumite parti ale acesteia - tulpina, frunze, flori. Perisorii de pe frunzele de urzica contin histamina, acetilcolina si serotonina care in cateva minute de la contactul cu pielea produc aparitia urticariei locale non alergice, insotita de senzatia de arsura locala.

Urticaria de tip alergic este intalnita la persoanele cu teren atopic si presupune o sensibilizare anterioara la planta respectiva. Urticaria alergica prezinta pe langa manifestarile cutanate, edem la nivelul pleoapelor, al buzelor si laringelui, determinat de polenul anumitor plante care infloresc primavara (lalele, crini, ceapa, usturoi).

Pentru evitarea acestor reactii ale pielii la contactul cu vegetalele si seva acestora este recomandata limitarea expunerii neprotejata a pielii in timpul lucrului in gradina, a activitatilor recreative desfasurate in parc sau in padure si utilizarea de creme cu factor de protectie solara inalta pentru reducerea reactiilor fotosensibile ale pielii.

Rozaceea

Rozaceea reprezinta o afectiune dermatologica de tip inflamator cronic, determinata de dilatarea vaselor de sange de la nivelul zonei centrale a fetei, care afecteaza persoane cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani. Aceasta patologie care produce efecte inestetice la nivelul fetei poate fi exacerbata in timpul primaverii datorita expunerii la temperaturi crescute, lumina solara, vant si acarieni (Demodex folliculorum) care au ca principal efect intretinerea proceselor inflamatorii si intensificarea fluxului sangvin la nivelul fetei.

Pentru diminuarea exacerbarilor rozaceei pe timp de primavara este indicata aplicarea cremelor cu factor de protectie solara ridicat inainte de expunerea la soare si evitarea produselor cosmetice care contin alcool si parfum. Unguentele cu antibiotic si tratamentul laser reprezinta principalele optiuni terapeutice utilizate cu succes in cazul rozaceei.

Dermatita de contact iritativa

Psoriazisul

Printre afectiunile dermatologice care se agraveaza primavara se regaseste si psoriazisul, care se poate acutiza in anumite conditii la debutul sezonului cald, datorita modificarilor factorilor externi specifice acestei perioada.

Psoriazisul este o boala care se poate exacerba la schimbari de temperatura brusca si aer uscat, acestia reprezentand principalii factori de risc care determina agravarea manifestarilor cutanate ale pacientilor cu aceasta boala, cu favorizarea aparitiei pielii uscate cu tendinta de descuamare accelerata la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului sau bratelor. Psoriazisul pustulos se poate agrava datorita hipersecretiei de sebum inlesnita de expunerea la temperaturi mai ridicate si lumina solara puternica in timpul activitilor desfasurate in aer liber pe timpul primaverii.

Metodele prin care poate fi prevenita exacerbarea psoriazisul pe parcursul primaverii recomandate de catre medicul dermatolog sunt reprezentate de: utilizarea cremelor cu factor de protectie UV inalt pentru evitarea arsurilor solare, adoptarea unei vestimentatii comode si prevenirea intepaturilor de insecte care pot agrava manifestarile cutanate ale acestei afectiuni.

Eruptia polimorfa la lumina

Eruptia polimorfa la lumina reprezinta cea mai comuna fotodermatita idiopatica caracterizata de reactii cutanate recurente, intarziate, la lumina solara. Manifestarile eritemului polimorf la lumina includ papule eritematoase, papulovezicule si placi care pot conflua, determinand leziuni polimorf like la nivelul tegumentelor expuse la soare.

Iritatiile cutanate pruriginoase sau dureroase sunt similare urticariei si sunt mai frecvent intalnite primavara si toamna, afectand in special persoanele de sex feminin cu ten deschis la culoare in jurul varstei de 30 de ani. Mecanismul patologic responsabil de manifestarea eruptiei polimorfe la lumina este reprezentat de inlocuirea in tesuturi a limfocitelor T helper, cu cele de tip citotoxic, in cadrul unui proces de hipersensibilizare intarziata de tip IV aparut dupa expunerea la radiatii UV.

Eritemul solar polimorf se manifesta in general la nivelul zonelor cele mai expuse la soare: umeri, torace anterior si posterior si membrele superioare. Eruptia apare dupa expunerea la soare pentru o perioada care poate fi cuprinsa intre 30 minute si cateva ore in functie de cantitatea de melanina din piele. Manifestarile specifice eritemului solar dispar intr o perioada de maxim 7 zile.

Primavara ne poate expune uneori pe nepragatite unor schimbari de temperatura brusca si unei game variate de alergeni cu declansarea sau accentuarea anumitor afectiuni dermatologice, insa acest lucru nu inseamna ca nu ne putem bucura de vremea insorita si activitati de relaxare in aer liber. Adoptarea catorva masuri simple de preventie si acordarea unui interes crescut ingrijirii pielii in conformitate cu necesitatile individuale sunt suficiente pentru pentru a preintampina exacerbarea anumitor afectiuni dermatologice pe parcursul primaverii.

 

Referinte:

Data publicării 25.03.2022
Data ultimei actualizari 23.05.2023