Cearcane: cauze si tratament

Cearcanele constituie un neajuns din punct de vedere estetic pentru persoane din toate categoriile de varsta, inclusiv copii, si prezinta etiologie multipla in a carei aparitie sunt implicati atat factori intrinseci, cat si extrinseci. Hiperpigmentarea tegumentului care apartine zonei pleoapelor si a celei infraorbitale (sub ochi) prezinta determinism genetic si este strans legata de etnicitatea persoanei in cauza si de cantitatea de melanina de la nivelul tegumentului.
Cearcane: cauze si tratament

In mod frecvent, cearcanele sunt asociate cu privarea de somn si oboseala cronica, insa exista numerosi factori intrinseci raspunzatori de aparitia acestora, printre care se regasesc anumite patologii de tip infectios, alergic sau iritativ. Fluctuatiile hormonale si stilul de viata care implica expunerea la raze ultraviolete fara protectie solara, consumul de alcool, nutritia deficitara, avitaminozele si fumatul, constituie alte cauze care genereaza aparitia cearcanelor infraorbitare.

Din punct de vedere al evolutiei, cearcanele pot fi temporare sau permanente, depinde de natura factorilor etiologici care le favorizeaza aparitia.

Cuprins

Ce sunt cearcanele?

Cearcanele infraorbitare reprezinta coloratia bruna-violacee a tegumentului din jurul ochilor, ceea ce ofera un aspect inestetic de ten obosit, tern si imbatranit. Aceasta modificare inestetica a coloratiei tegumentare din jurul ochilor poate afecta perceptia de sine, cu scaderea calitatii vietii, in special la persoanele de sex feminin care sunt percepute in mod eronat de catre persoanele din jur ca fiind bolnave sau extenuate.

Din ce cauze apar cearcanele?

Discoloratia violet-negricioasa a tegumentului dispus la nivelul zonei infraorbitare este favorizata de anumite particularitati anatomice specifice acestei regiuni. Acestea includ pielea foarte subtire de la nivel periocular, a carei transparenta permite vizualizarea muschiului orbicular al ochiului subiacent si al capilarelor sangvine.

Tulburarile circulatiei sangvine locale de la nivel arterial reduc viteza de circulatie a sangelui prin capilarele sinuoase ale tegumentului infraorbitar si favorizeaza accentuarea cearcanelor inestetice odata cu inaintarea in varsta. Stagnarea sangelui la nivelul acestor capilare favorizeaza extractia unei cantitati mai mari de oxigen si ofera coloratia vinetie specifica cearcanelor infraorbitare.

Printre cele mai frecvente cauze implicate in aparitia cearcanelor infraorbitare se regasesc:

  • Alergiile
  • Dermatita atopica sau eczema
  • Dermatita de contact
  • Rinita alergica cunoscuta si sub numele de „ febra fanului”
  • Oboseala cronica
  • Ereditatea
  • Discoloratiile tegumentare
  • Expunerea la soare care favorizeaza sinteza de melanina in exces la nivel tegumentar
  • Anemia feripriva (cauzata de lipsa de fier)
  • Tulburarile hormonale asociate anumitor patologii: boala Addison (deficit de hormoni corticosuprarenalieni), disfunctii ale glandei tiroide
  • Modificarile tegumentare specifice imbatranirii fiziologice.

Cearcane si lipsa de somn

Privarea de somn, desfasurarea pentru perioade indelungate a activitatilor care implica lucrul pe calculator, laptop sau tableta ori alte tipuri de ecrane, favorizeaza dilatarea capilarelor infraorbitare cu stagnarea circulatiei sangvine la acest nivel si aparitia cearcanelor inestetice.

Oboseala cronica poate cauza paliditate tegumentara care reliefeaza tesuturile subcutanate si vasele de sange subiacente, in special la nivelul zonei infraorbitare cu piele subtire, accentuand aspectul cearcanelor.

Cearcanele la copii

Din punct de vedere constitutional, pielea fina, deschisa la culoare a copilului permite vizualizarea structurilor capilare subiacente si accentueaza aspectul de ten incercanat la aceasta categorie de persoane.

Cercurile intunecate din jurul ochilor care apar la copii pot fi datorate tulburarilor de somn sau odihnei insuficiente a celui mic pe timp de noapte, congestiei nazale (nasul infundat) asociate racelilor comune sezoniere, otite sau infectii sinusale frecvent intalnite la aceasta varsta sau alergiilor.

  • Congestia nazala de cauza virala favorizeaza manifestarea dificultatilor de respiratie si oxigenarea insuficienta a sangelui care determina hipoxie tisulara, cu aparitia cearcanelor la copii.
  • Reactiile alergice asociaza in mod frecvent rinoree, lacrimare excesiva, prurit nazal si ocular care favorizeaza frecarea si iritarea ochilor cu aparitia cercurilor intunecate in jurul ochilor.
  • Starile de deshidratare intalnite mai frecvent la copii cu episoade diareice, varsaturi sau sindrom febril care nu beneficiaza de mecanisme reglatorii fiziologice, determina aparitia cearcanelor infraorbitare in evolutia anumitor patologii infectioase de cauza virala sau bacteriana.
  • Tulburarile de alimentatie ale copilului pot favoriza aparitia anemiilor care asociaza in mod frecvent paliditate tegumentara si cearcane infraorbitare.
  • Infectiile oculare reprezentate de conjunctivita si orjelet (ulcior) constituie afectiuni oftalmologice frecvent intalnite la copii, a caror evolutie include aparitia cearcanelor infraorbitare datorate inflamatiei locale ale pleoapei.
  • Neuroblastoamele constituie patologii oncologice pediatrice care se dezvolta la nivelul sistemului nervos simpatic si afecteaza in 25% din cazuri functia glandelor suprarenale cu aparitia discoloratiei tegumentare, care se poate manifesta sub forma cearcanelor infraorbitare si a palorii tegumentare accentuate.
  • Lumina albastra emisa de ecranele dispozitivelor utilizate in mod curent de catre copii de la varste din ce in ce mai mici, reprezinta alte cauze care favorizeaza aparitia cearcanelor infraorbitare si a ochilor inflamati.

Tipuri de cearcane

Cearcanele pot fi clasificate in functie de mecanismele care le genereaza aparitia in urmatoarele categorii:

  • Cearcane vasculare determinate de tulburarile circulatorii de la nivelul capilarelor sangvine si ale vaselor limfatice
  • Cearcane pigmentate favorizate de productia de melanina care confera culoarea specifica a pielii
  • Cearcane structurale datorate proceselor de imbatranire fiziologica ale pielii din jurul ochilor. Acestea includ subtierea si diminuarea elasticitatii tegumentului, alaturi de pierderea cantitatii de tesut gras subcutanat ce ofera aspectul inestetic de ochi adanciti in orbite.

Tratament cearcane – solutii medicale

Tratamentul etiologic al cearcanelor care se manifesta intr-un context patologic specific se adreseaza bolii de fond si presupune corectia dezechilibrelor hidroelectrolitice si hormonale si tratarea sindroamelor anemice sau a infectiilor oftalmologice ce determina aparitia cercurilor vinetii din jurul ochilor.

  • Procesele de imbatranire fiziologica implicate in aparitia cearcanelor infraorbitare pot fi incetinite cu ajutorul produselor de ingrijire destinate pentru zona ochilor bogate in antioxidanti de tipul vitaminei C.
  • Peeling-ul chimic efectuat la indicatia medicului dermatolog reprezinta o procedura cosmetica pentru imbunatatirea aspectului cearcanelor infraorbitare. Procedura implica indepartarea straturilor superficiale ale pielii din jurul ochilor pentru reducerea hiperpigmentarii.
  • Tratamentul chirurgical cu laser vascular si Q Switched amelioreaza hiperpigmentarea tegumentului infraorbitar si imbunatateste aspectul neplacut datorat cearcanelor.
  • Tratamentele cu laser si injectarea de acid hialuronic diminueaza aspectul inestetic al umbrelor infraorbitare si imbunatatesc aspectul tenului pentru perioade de timp indelungate de pana la 6 luni. Acidul hialuronic reduce aspectul de ten imbatranit, netezind pielea si oferind volum acesteia dupa injectarea la nivelul santului lacrimal supraperiostal profund.
  • Implanturile chirurgicale de grasime functioneaza similar injectiilor cu acid hialuronic, avand ca efect stergerea santului lacrimal si estomparea cearcanelor infraorbitare.  

Solutii naturale pentru ameliorarea cearcanelor

Remediile naturale utilizate cu succes pentru diminuarea aspectului de ten incercanat includ:

  • Consumul de ceaiuri si alimente bogate in antioxidanti care imbunatatesc circulatia sangvina si diminueaza imbatranirea pielii.
  • Compresele reci aplicate la nivelul ochilor favorizeaza vasoconstrictia locala cu diminuarea stazei capilare si a cearcanelor datorate acesteia.
  • Masajul bland al pielii din jurul ochilor si pliculetele de ceai aplicate la nivelul pleoapelor imbunatatesc circulatia sangvina si limfatica, cu estomparea aspectului inestetic al cearcanelor si al pungilor de sub ochi.
  • Hidratarea corespunzatoare, limitarea expunerii la ecrane cu lumina albastra si la razele ultraviolete, evitarea fumatului si a consumului excesiv de alcool, alaturi de respectarea unui program regulat de odihna sunt cateva dintre modalitatile de preventie ale aspectului de ten incercanat si obosit.

Tratamentele recomandate de catre medicul dermatolog sau estetician pentru ameliorarea cearcanelor infraorbitare sunt individualizate in functie de necesitatile si particularitatile fiecarei persoane in parte. Eficacitatea acestora variaza in functie de metoda aplicata si stilul de viata al pacientului. In majoritatea situatiilor, tratamentele utilizate pentru reducerea aspectului incercanat sunt de lunga durata si necesita asocierea mai multor tipuri de terapii specifice, care necesita repetare la intervale regulate de timp pentru obtinerea de rezultate superioare.

 

 

Referinte:

Data publicării 02.08.2023