Oboseala psihica: cum o recunoastem si cum poate fi tinuta sub control?

Oboseala psihica reprezinta o stare tranzitorie de extenuare care se manifesta in contextul unui efort cognitiv sustinut pentru perioade de timp indelungate. Perioada de pandemie, nesiguranta locului de munca, incertitudinile legate de contextul actual al sigurantei nationale declansate de starea de razboi, reprezinta factori importanti implicati in aparitia oboselii psihice la nivelul societatii din ziua de azi.
Oboseala psihica: cum o recunoastem si cum poate fi tinuta sub control?

Cuprins

Cum apare oboseala psihica?

Oboseala psihica se instaleaza in situatia in care volumul sarcinilor zilnice asumate depaseste capacitatea creierului de procesare si indeplinire corespunzatoare a acestora. In perioada pandemiei o mare parte a populatiei a fost constransa de imprejurari sa lucreze de acasa, fapt care paradoxal, favorizeaza starea de epuizare fizica, psihica si emoționala, in special in cazul parintilor.

Afla mai multe despre:

Provocarile telemuncii – ce a insemnat lucrul de la distanta pentru sanatatea emotionala a angajatilor

Cresterea nivelului de cheltuieli semnifica pentru multe persoane cautarea unui al 2-lea loc de munca sau al unor modalitati de suplimentare ale veniturilor, ceea ce implica prelungirea programului de lucru fata de orele efectuate in mod obisnuit. Epuizarea profesionala este frecvent intalnita si in cazul angajatilor din sistemul de sanatate publica, perioada de pandemie reprezentand o cauza frecvent implicata in sindromul de burnout la aceasta categorie populationala.

Exista o categorie de pacienti insa la care oboseala psihica se datoreaza unui cumul de factori care tin de comorbiditatile asociate asa cum sunt:

  • Bolile cronice autoimune
  • Depresia
  • Afectiunile cardiace care determina alterarea cantitatii si calitatii somnului la aceste categorii de bolnavi.

Din punct de vedere comportamental, oboseala psihica se caracterizeaza prin reducerea performantei la locul de munca, diminuarea capacitatii de multitask si cresterea riscului de aparitie al erorilor de judecata, care in anumite profesii pot avea repercursiuni grave.

Din punct de vedere fiziologic, oboseala psihica este descrisa de pacient ca fiind o stare de oboseala prelungita sau lipsa de energie constanta care poate fi insotita, in anumite situatii, de labilitate emotionala, demotivare personala si schimbari de comportament.

Studiile imagistice efectuate cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare au evidentiat faptul ca pacientii care sufera de oboseala psihica prezinta o diminuare a fluxului sangvin in regiunea corticala frontoparietala, in timp ce encefalograma demonstreaza o activare mai lenta a zonelor corticale frontale si prefrontale prin prezenta benzilor theta.

Concluzia este ca oboseala psihica determina o diminuarea a activitatii cerebrale in zonele corticale frontale si prefrontale, ca urmare a acumularii unui exces de adenozina in tesuturile neuronale aferente acestor arii, declansata de activitatea cognitiva prelungita. Practic creierul este suprasolicitat si genereaza epuizare cognitiva care impiedica productivitatea si functionalitatea cognitiva generala.

Oboseala psihica – simptome si semne de alarma

Cele mai frecvente manifestari ale oboselii psihice sunt reprezentate de:

  • Blocajul mintal
  • Lipsa motivatiei
  • Starea de iritabilitate
  • Dereglari alimentare (mancatul compulsiv sau dimpotriva inapetenta)
  • Tulburari ale somnului manifestate prin insomnie.

Epuizarea psihica poate prezenta evolutie pe termen scurt sau se poate croniciza in situatia in care nu se intervine pentru diminuarea factorilor de risc care ii genereaza aparitia.

Depresia favorizata de evolutia indelungata a oboselii psihice reprezinta un motiv serios de ingrijorare, mai ales in momentul in care persoana suprasolicitata din punct de vedere cognitiv si/sau fizic prezinta comportament de retragere din viata sociala, evitand contactul cu familia si prietenii. In anumite situatii, depresia poate culmina cu aparitia gandurilor suicidale si prezinta un factor de risc major la persoanele cu sindrom de epuizare psihica. Observate din timp, aceste schimbari de comportament pot fi corectate de catre familie si prieteni prin interventie rapida care sa previna degradarea cognitiva a individului pe fondul oboselii psihice cronice.

Starile de oboseala psihica cronica pot determina aparitia sau accentuarea adictiilor de substante, in special al celor care stimuleaza sistemul nervos de tipul amfetaminelor. Sub pretextul ca administrarea acestor substante le ofera un boost de energie necesar pentru rezolvarea diferitelor sarcini profesionale, anumite persoane devin dependente de substante si se supun riscului de supradozare, care poate duce la deces. In acest context, este important de observat si de intervenit in situatia in care o persoana apropiata prezinta manifestari specifice abuzului de substante, pentru a se actiona cat mai rapid inainte de aparitia complicatiilor ireversibile.

Cum ne afecteaza epuizarea psihica?

Consecintele epuizarii psihice - netratata, oboseala psihica prelungita poate determina aparitia starilor de anxietate, burnout si diminuarea rezistentei fizice. Principalele consecinte ale oboselii psihice prelungite sunt reprezentate de:

  • Scaderea capacitatii de apararare a sistemului imunitar
  • Cresterea riscului de aparitie al diabetului zaharat de tip II
  • Cresterea riscului de aparitie a afectiunilor cardiace si a hipertensiunii arteriale.

Cum putem preveni sau tine sub control epuizarea psihica?

Principalele modalitati de prevenire si management al starilor de oboseala psihica sunt:

  • Limitarea decizionala in viata de zi cu zi si asumarea unui numar de task-uri redus in cadrul locului de munca. Stepping down sau retragerea asumata din anumite situatii decizionale care presupun efort cognitiv solicitant la job reprezinta o alternativa sanatoasa pentru a preveni instalarea starii de oboseala psihica.
  • Mentinerea unei perspective realiste - stirile alarmiste si contextul actual in care sunt prezentate evenimentele care se desfasoara in societate pot determina in anumite situatii comportamente ce favorizeaza instalarea oboselii psihice cum ar fi alegerea unui loc de munca suplimentar sau mutarea in aceeasi locuinta cu parintii pentru diminuarea costurilor. Aceste schimbari ale stilului de viata pot fi solicitante din punct de vedere cognitiv, astfel incat este necesara mentinerea unor obiective personale si profesionale realiste care sa prezinte ca principal scop alocarea de timp personal suficient pentru a finaliza in mod corespunzator activitatile dorite.
  • Solicitarea ajutorului din partea colegilor de munca sau al familiei - sprijinul moral si ajutorul in rezolvarea diferitelor activitati la locul de munca sau acasa este binevenit in situatiile in care volumul de sarcini depaseste capacitatea fizica si resursele individuale care pot fi alocate pentru rezolvarea lor in timp util.
  • Efectuarea de pauze frecvente - o pauza zilnica de 15 minute care sa implice deconectarea de la activitatile profesionale sau familiale, poate imbunatati capacitatea de concentrare si previne pierderea timpului cu sarcini sau procese inutile. Schimbarea mediului in timpul weekend-ului prin efectuarea de plimbari sau excursii este la fel de benefica in cazul persoanelor predispuse la aparitia sindromului de oboseala cronica.
  • Acceptarea si autoingrijirea: indeplinirea micilor placeri ca de exemplu o baie prelungita, vizionarea unui film, efectuarea unei plimbari in aer liber sau cititul unei carti in liniste, reprezinta comportamente ce intensifica productia de dopamina cu efect benefic asupra sistemului nervos central. Acceptarea limitarilor fizice si psihice in contextul social actual nu trebuie sa fie considerata a fi un esec, ci o modalitate de protectie individuala in fata oboselii psihice si a burnout-ului.
  • Mentinerea unui program regulat de somn - respectarea orelor de somn prezinta efect benefic asupra bunei functionari a sistemului imunitar si imbunatateste memoria si capacitatea de multitasking in viata de zi cu zi sau la job.

 

Medicover, in parteneriat cu clinica de psihoterapie Hope, vine in sprijinul angajatilor cu primul program complet de mental health menit sa sustina sanatatea mintala la locul de munca.

>> Descarca prezentarea programului

 

Referinte:

Data publicării 29.09.2022
Data ultimei actualizari 02.05.2023