• Tumorile esofagiene: cauze, simptome si tratament

    Tumorile esofagiene: cauze, simptome si tratament

    Cancerul esofagian reprezinta o formatiune tumorala la nivelul portiunii superioare a tubului digestiv care transporta alimentele si lichidele ingerate catre stomac alcatuita din celule glandulare producatoare de mucus - adenocarcinom de esofag sau celule plate scuamoase - carcinom scuamos de esofag.
  • Ce sunt si de ce apar tumorile gastrice

    Ce sunt si de ce apar tumorile gastrice

    Cancerul gastric reprezinta tumori la nivelul stomacului care au originea la nivelul celulelor glandulare ale mucoasei gastrice secretorii - adenocarcinom gastric. Localizarea cea mai frecventa a cancerului gastric este la nivelul jonctiunii gastroesofagiene (partea superioara a stomacului la nivelul careia se regaseste sfincterul esofagian inferior), afectiunea putand fi intalnita si la nivelul...
  • Informatii utile despre accidentul vascular cerebral (AVC)

    Informatii utile despre accidentul vascular cerebral (AVC)

    Accidentul vascular cerebral reprezinta un eveniment acut datorat intreruperii fluxului sangvin la nivelul creierului prin obstructia sau ruperea unei artere cerebrale. La nivel mondial, accidentul cerebral vascular reprezinta a doua cauza de mortalitate si a treia cauza de dizabilitate cu imobilizarea pacientului la pat.
  • Alergia alimentara: cauze, simptome si tratament

    Alergia alimentara: cauze, simptome si tratament

    Alergia alimentara reprezinta o reactie exacerbata din partea sistemului imunitar la anumite proteine alimentare pe care le considera fi non-self (straine). Alergiile alimentare difera de intolerantele alimentare prin capacitatea lor de a evolua nefavorabil prin aparitia edemului glotic.
  • Ce trebuie sa stiu despre hepatita A

    Ce trebuie sa stiu despre hepatita A

    Hepatita A reprezinta o boala inalt contagioasa caracterizata prin inflamatia si distructia tesutului hepatic in urma unei infectii virale care se remite de obicei in 8 saptamani (perioada maxima de evolutie poate cuprinde 6 luni) fara aparitia complicatiilor.
  • Cancerul osos: clasificare, diagnostic si tratament

    Cancerul osos: clasificare, diagnostic si tratament

    Cancerul osos este reprezentat de cresterea si inmultirea necontrolanta unor celule osoase canceroase, care formeaza o masa tumorala ce poate substitui tesutul sanatos. Tumorile osoase pot fi primare (cancerul osos primar este tipul de cancer osos in care sediul initial al tumorii este reprezentat de catre tesutul osos) sau secundare (metastazele osoase apar secundar unor procese tumorale cu sediul...
  • Atrofia cerebrala: cauze, simptome, tratament

    Atrofia cerebrala: cauze, simptome, tratament

    Atrofia tesutului cerebral reprezinta o scadere progresiva a numarului de celule nervoase si a conexiunilor interneuronale care in timp, duc la pierderea volumului cerebral (micsorarea creierului) si diminuarea functiilor cognitive.
  • Narcolepsia: cauze, simptome si tratament

    Narcolepsia: cauze, simptome si tratament

    Narcolepsia reprezinta o hipersomnie caracterizata prin episoade repetate de somnolenta diurna excesiva, care se pot manifesta sub forma unei somnolente marcate continue sau a unor atacuri de somnolenta intermitenta periodica. Narcolepsia se datoreaza in principal unui deficit de hipocretina la nivel cerebral care apare in urma distructiei celulelor din hipotalamus care produc aceasta substanta.
  • Onicomicoza cauze, manifestari si tratament

    Onicomicoza cauze, manifestari si tratament

    Micoza unghiei este o infectie micotica a unghiilor determinata de fungi, dermatofiti sau mucegaiuri non dermatofite, care se manifesta mai frecvent la persoanele varstnice, de peste 70 de ani.
  • Infarctul miocardic acut: cauze, simptome si tratament

    Infarctul miocardic acut: cauze, simptome si tratament

    Infarctul miocardic acut mai poarta denumirea de sindrom coronarian acut si reprezinta o urgenta medicala care se datoreaza ischemiei tesutului miocardic (intrerupere a fluxului sangvin la nivelul arterelor coronare), urmata de necroza si pierderea functiei cardiace.