Gripa si COVID-19

Noul coronavirus afecteaza in mod disproportionat populatiile vulnerabile, inclusiv persoanele in varsta si cele cu boli cronice, cum ar fi diabetul, si boli de inima si plamani.
In fiecare an, aceiasi indivizi sunt cei mai afectati de gripa sezoniera, estimarile CDC sugereaza ca 70-85% din decesele cauzate de gripa au avut loc in randul persoanelor in varsta de 65 de ani si mai mult. Gripa poate duce la spitalizari, perioade lungi de recuperare, precum si la complicatii acute sau pe termen lung.

Care este diferenta dintre gripa si COVID-19?

Gripa si COVID-19 sunt boli respiratorii contagioase, dar sunt cauzate de virusuri diferite. COVID-19 este cauzata de infectia cu noul coronavirus (numit SARS-CoV-2), iar gripa este cauzata de infectia cu virusuri gripale. Deoarece unele dintre simptomele gripei si COVID-19 sunt similare, cele doua afectiuni pot fi greu de diferentiat doar pe baza de simptome, iar testarea poate fi necesara pentru a ajuta la confirmarea diagnosticului. Gripa si COVID-19 au multe caracteristici comune.

Va exista gripa impreuna cu COVID-19 toamna si iarna?

Desi nu este posibil sa spunem cu certitudine ce se va intampla toamna si iarna, este probabil ca virusurile gripale si virusul care provoaca COVID-19 sa se raspandeasca. In acest context, vaccinarea antigripala va fi mai importanta ca niciodata.

Pot avea gripa si COVID-19 in acelasi timp?

Da. Este posibil sa aveti gripa (precum si alte boli respiratorii) si COVID-19 in acelasi timp. Expertii inca studiaza cat de obisnuit poate fi acest lucru.

Un vaccin antigripal ma va proteja impotriva COVID-19?

Vaccinarea antigripala nu va va proteja impotriva COVID-19, insa vaccinarea antigripala are multe alte avantaje importante. S-a demonstrat ca vaccinurile antigripale reduc riscul ȋmbolnavirii, spitalizarii si decesului. Vaccinarea antigripala in aceasta toamna va fi mai importanta ca niciodata, nu numai pentru a va reduce riscul de a contacta virusul gripal, dar si pentru a ajuta la conservarea resurselor potentiale de ingrijire a sanatatii.

COVID-19 este mai periculos decat gripa?

Gripa si COVID-19 pot ambele provoca boli grave, inclusiv boli care duc la spitalizare sau deces. Desi inca mai exista multe de invatat despre COVID-19, in acest moment, se pare ca COVID-19 are mortalitate mai ridicata decat gripa sezoniera; cu toate acestea, este prea devreme pentru a trage concluzii din datele actuale. Acest lucru se poate schimba pe masura ce aflam mai multe despre numarul de persoane infectate care au/au avut forme usoare.

De ce este important ca vaccinurile antigripale sa fie administrate in timpul pandemiei COVID-19?

Pentru sezonul gripal urmator, vaccinarea antigripala va fi foarte importanta pentru a reduce gripa, deoarece poate contribui la reducerea impactului general al bolilor respiratorii asupra populatiei si, astfel, la reducerea sarcinii rezultate asupra sistemului de sanatate in timpul pandemiei COVID-19.

Un vaccin antigripal poate oferi, de asemenea, mai multe beneficii individuale pentru sanatate, inclusiv evitarea imbolnavirii, reducerea gravitatii bolii dvs. daca faceti gripa si reduce riscul unei spitalizari asociate gripei.

Cine ar trebui sa se vaccineze antigripal in timpul pandemiei COVID-19?

Vaccinarea antigripala anuala este recomandata tuturor celor cu varsta de 6 luni si mai mari, cu exceptii rare, deoarece este un mod eficient de a reduce ȋmbolnavirile de gripa, spitalizarile si decesele cauzate de aceasta.

Persoanele cu risc crescut de forma severa de COVID-19: incluzand adultii in varsta de 65 de ani si mai mari, persoane de toate varstele cu anumite afectiuni medicale subiacente.

 

Content source: Centers for Disease Control and PreventionNational Center for Immunization and Respiratory Diseases (NCIRD) Updated July 28, 2020

Consultant Medical