• Displazia ectodermala: cauze, simptome si tratament

    Displazia ectodermala: cauze, simptome si tratament

    Displazia ectodermala reprezinta o boală determinata de dezvoltarea anormală a a tesuturilor care deriva din ectodermul embrionar si anume: pielea, parul, unghiile, dintii, glandele sudoripare si sebacee. Clasificarea displaziei ectodermale este realizata in practica medicala pe baza criteriilor clinice prezentate de pacient, cea mai frecventa forma de boala regasita in procent de 80% din cazuri care...
  • Sindromul Guillain-Barre: cauze, simptome si tratament

    Sindromul Guillain-Barre: cauze, simptome si tratament

    Sindromul Guillan-Barre cunoscut si sub denumirea de paralizie ascendenta Landry, reprezinta o afectiune inflamatorie a sistemului nervos periferic de cauza autoimuna, caracterizata de slabiciune musculara instalata rapid si paralizia musculaturii membrelor inferioare si superioare, respiratorii și a fetei.
  • Sindrom Cushing: cauze, manifestari si tratament

    Sindrom Cushing: cauze, manifestari si tratament

    Sindromul Cushing este definit prin totalitatea simptomelor datorate productiei accelerate si eliberarii unei cantitati crescute de cortizol în circulatia sangvina, compus cunoscut si sub denumirea de hormon de stress. Hipercorticismul se datoreaza hipersecretiei de ACTH la nivelul glandei hipofize, hormon cu efect de reglare al functiei suprarenalelor responsabile de sinteza de cortizol.
  • Sclerodermie: manifestari clinice si diagnostic

    Sclerodermie: manifestari clinice si diagnostic

    Sclerodermia sau scleroza sistemica reprezinta o boală autoimună progresiva caracterizata de fibroza difuza insotita de anomalii ale vaselor de sânge de la nivelul pielii și organelor interne, reprezentate in mod frecvent de esofag, tract gastro intestinal, plamani, cord si rinichi. Boala este în general diagnosticata la persoanele de sex feminin (de 4 ori mai frecventa in cazul sexului feminin) si...
  • Melanom: forme clinice, manifestari si tratament

    Melanom: forme clinice, manifestari si tratament

    Melanomul reprezinta o tumora cutanata datorata cresterii si inmultirii necontrolate a melanocitelor, urmata de raspandirea acestora la nivelul altor tesuturi si structuri ale organismului prin metastazare mai ales la nivel hepatic, osos si pulmonar. Melanomul este mai frecvent intalnit la persoanele cu ten deschis la culoare si la cele care prezinta antecedente familiale ale acestei afectiuni.
  • Amiloidoza: cauze, simptome si tratament

    Amiloidoza: cauze, simptome si tratament

    Amiloidoza este o boală rară cu manifestare sistemica sau localizata, a carei manifestari clinice se datoreaza formarii depozitelor de amiloid la nivelul diferitelor tesuturi din organism.
  • Hipopituitarism: cauze, manifestari clinice si investigatii

    Hipopituitarism: cauze, manifestari clinice si investigatii

    Hipopituitarismul se refera la secretia scazuta a unuia sau a mai multor hormoni din cei 5 sintetizati de catre glanda pituitara, in timp ce panhipopituitarismul reprezinta diminuarea sintezei tuturor hormonilor.
  • Boala Addison: simptomatologie, investigatii si tratament

    Boala Addison: simptomatologie, investigatii si tratament

    Boala Addison este o afectiune care determina secretia insuficienta de hormoni la nivelul glandelor suprarenale, cunoscuta si sub numele de insuficiență corticosuprarenală CSR.
  • Scorbut: cauze, simptome si diagnostic

    Scorbut: cauze, simptome si diagnostic

    Scorbutul reprezinta o afectiune care apare ca urmare a sintezei anormale de colagen tisular datorata reducerii functiei enzimatice a prolil hidroxilazei, substanta implicata in formarea hidroxiprolinei (aminoacid regasit in structura colagenului). Sinteza colagenului de la nivel osos, muscular, endovascular, tegumentar si cartilaginos din organism necesita prezenta de vitamina C ca si cofactor al...
  • Deficitul de vitamina E: cauze, simptome si tratament

    Deficitul de vitamina E: cauze, simptome si tratament

    Vitamina E este o substanta esentiala organismului cu aport exclusiv exogen, solubila in grasimi, care este stocata la nivel hepatic inainte de eliberare si utilizare in cadrul diferitelor procese metabolice. Vitamina E include 2 clase de substante biologic active: tocoferolii (alfa tocoferolul este majoritar) si tocotrienolii.