Tratamentul obezitatii pe cale chirurgicala

Stilul de viata al societatilor moderne presupune de cele mai multe ori limitarea activitatii fizice regulate si consumul de alimente hipercalorice, cu un continut ridicat de zaharuri si grasimi care favorizeaza aparitia obezitatii. Obezitatea reprezinta una dintre cele mai raspandite afectiuni metabolice care se asociaza in mod frecvent cu boli cronice severe: afectiuni cardiovasculare, diabet zaharat, displipidemie, tulburari respiratorii si nu numai.
Tratamentul obezitatii pe cale chirurgicala

Cuprins

Obezitatea o problema de sanatate la nivel mondial

Obezitatea a devenit o problema serioasa de sanatate publica la nivel mondial. Aceasta trebuie adresata corespunzator prin diferite mijloace terapeutice in scopul diminuarii complicatiilor medicale ale acestei boli: dizabilitati temporare sau permanente, scaderea sperantei de viata si costurile medicale necesare ingrijirii acestei categorii populationale.

By pass ul gastric si alte proceduri chirurgicale utilizate pentru scaderea ponderala sunt cunoscute sub denumirea generala de chirurgie bariatrica si se bazeaza pe limitarea capacitatii de ingestie alimentara sau ale absorbtiei nutrientilor la nivel gastro intestinal.

Postinterventional, pacientii trebuie sa urmeze o dieta stricta, cu aport alimentar redus, constituit initial din alimente lichide care sa favorizeze procesele de vindecare la nivel gastric.  Trecerea la hrana solida se realizeaza treptat, mai intai se consuma alimente de consistenta semisolida, ulterior se trece la mancarea solida.

Afla mai multe despre

Ghidul complet al alimentatiei dupa interventia bariatrica

Exercitiul fizic reprezinta un aspect important in tratamentul obezitatii, dupa interventia bariatrica recomandandu-se o tranzitie lenta catre antrenamente mai intense. Reluarea activitatii profesionale si implicarea in activitatile sportive se face in concordanta cu evolutia proceselor de vindecare postoperatorii si indicatiile primite de la medic in etapa de recuperare dupa chirurgia bariatrica.

Obezitatea in cifre

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, supraponderabilitatea si obezitatea sunt definite ca fiind o acumulare anormala sau in exces de tesut adipos in organism, fiind estimat faptul ca in lipsa aplicarii masurilor drastice de preventie si tratament, peste 50% din populatia globala va suferi de obezitate pana in 2025.

Conform cifrelor raportate de Eurostat, in 2019, peste jumatate dintre adultii din Uniunea Europeana erau supraponderali, luand in calcul Indicele de Masa Corporala (IMC):

  • 45% - normoponderali (greutate normala)
  • 36% - pre-obezitate
  • 17% - obezitate
  • 3% - subponderali (greutate mai mica fata de media normala).

Indicele de masa corporala (IMC)

Indicele de masa corporala reprezinta un parametru de raportare al greutatii in kilograme ale unui individ la inaltimea acestuia. IMC a fost elaborat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru clasificarea excesului de greutate si obezitate la adulti. Pentru populatia adulta, indicele de masa corporala este definit ca fiind raportul dintre greutatea in kg si inaltimea in  dupa cum urmeaza:

IMC

Interpretare

≤18.49

Subponderal

18.5-24.99

Normoponderal

25-29.9

Supraponderal

30-34.99

Obezitate de grad I

35-39.9

Obezitate de grad II

≥40

Obezitate morbida

Indice de masa corporala calculator

Calculator BMI
Indicele este:

ro

In cazul copiilor, determinarea indicelui de masa corporala include si varsta minorului si este definita dupa cum urmeaza:

  • Exces de greutate atunci cand greutatea raportata la inaltime este > decat 2 abateri standard fata de media OMS a standardelor de crestere;
  • Obezitate atunci cand greutatea raportata la inaltime este > decat 3 abateri standard fata de media OMS a standardelor de crestere.

Cauzele obezitatii

Principala cauza a supraponderabilitatii la copii si a obezitatii la adulti este reprezentata de dezechilibrul energetic dintre aportul si consumul caloric, insa alaturi de aceasta exista si alti factori de risc implicati in depunerea tesutului adipos reprezentati de:

  • Stilul de viata familial: obezitatea are tendinta de manifestare la mai multi membri ai aceleiasi familii datorita geneticii, stilului de viata si obiceiurilor alimentare comune;
  • Sedentarismul: majoritatea activitatilor profesionale moderne exclud miscarea fizica si favorizeaza acumularea de grasimi la nivelul diferitelor tesuturi si organe;
  • Dieta nesanatoasa: junk food ul reprezentat de alimente supraprocesate de tip fast food bogate in lipide si zaharuri si bauturile hipercalorice;
  • Genetica: genele determina aparitia supraponderabilitatii prin influentarea modului de distributie al tesutului adipos si al metabolismului;
  • Anumite conditii medicale cum sunt sindromul Prader Willi, sindromul Down sau sindromul Cushing, hipotiroidismul, sindromul ovarelor polichistice, favorizeaza aparitia excesului ponderal la anumite categorii de pacienti;
  • Medicatia: anumite terapii pot determina crestere ponderala in lipsa adaptarii obiceiurilor alimentare si a conditiilor de viata la tratamentul de fond;
  • Varsta: incetinirea metabolismului bazal si modificarile hormonale fiziologice care apar odata cu inaintarea in varsta predispun la aparitia obezitatii;
  • Sarcina: cresterea ponderala din timpul sarcinii poate favoriza aparitia obezitatii la persoanele de sex feminin.

Tratamentul obezitatii pe cale chirurgicala

Tratamentul obezitatii pe cale chirurgicala – cand se recomanda?

Optiunile de tratament in cazul supraponderabilitatii si obezitatii sunt adoptate in functie de starea generala a pacientului, comorbiditatile asociate, indicele de masa corporala si nu in ultimul rand gradul de complianta si intelegere ale bolnavului. Chirurgia bariatrica reprezinta o metoda de tratament chirurgicala utilizata in cazul pacientilor obezi, atunci cand nu se obtin rezultate satisfacatoare prin dieta si sport. Tratamentul obezitatii pe cale chirurgicala este indicat pacientilor care prezinta una dintre urmatoarele conditii:

  • Indice de Masa Corporala (IMC) > 40 kg/;
  • IMC > 35 kg/care asociaza comorbiditatidatorate obezitatii;
  • Obezitate diagnosticata in urma cu mai mult de 5 ani;
  • Esecul terapiilor conventionale reprezentate de dieta si sport.

Evaluarea preoperatorie a pacientului candidat pentru chirurgie bariatrica este efectuata de catre medicul chirurg si de catre nutritionist. Aceasta include adoptarea unui regim alimentar care sa contribuie la pierderea a 5% din greutatea corporala de dinaintea interventiei.

Evaluarea si monitorizarea pacientului in faza preoperatorie este multidisciplinara in majoritatea cazurilor si include contributia mai multor medici: chirurg, pneumolog, psihiatru, anestezist si nutritionist.

Chirurgia bariatrica - tipuri de interventii, riscuri si beneficii

Principalele tipuri de interventii chirurgicale bariatrice sunt:

  • Bypass-ul gastric
  • Gastric sleeve (gastrectomia longitudinala)
  • Gastric diversion (diversia biliopancreatica).

Metoda aplicata fiind aleasa in functie de indicele de masa corporala a pacientului, obiceiurile alimentare si comorbiditatile asociate obezitatii.

Chirurgia bariatrica, ca orice interventie chirurgicala, prezinta atat beneficii, cat si riscuri. Pe termen scurt pot aparea: hemoragia digestiva, infectia plagii operatorii, complicatii anestezice, tromboze, disfunctii respiratorii si in cazuri rare deces.

In anumite situatii, complicatiile postoperatorii tardive (apar dupa mai mult de 4 saptamani de la interventie) care pot surveni in urma interventiei chirurgicale bariatrice sunt reprezentate de: obstructia intestinala, sindromul de dumping (crampe abdominale, diaree, flush, tahicardie, hipotensiune, transpiratii), litiaza biliara, hernii, hipoglicemie, malnutritie, ulcere gastro duodenale, varsaturi si boala de reflux gastric.

Gastrectomia longitudinala (gastric sleeve) este recunoscuta in prezent ca fiind metoda de tratament a diabetului de tip II, avand efecte favorabile asupra urmatoarelor conditii asociate obezitatii:

  • Ameliorarea bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale si a riscului de accident vascular cerebral;
  • Remiterea sindromului de apnee in somn cu imbunatatirea calitatii somnului si a calitatii vietii pacientului;
  • Reducerea progresiei steatozei hepatice nonalcoolice si al steatohepatitei;
  • Ameliorarea dereglarilor menstruale, infertilitatii si sterilitatii;
  • Atenuarea lombalgiilor si durerilor articulare ale genunchilor ca urmare a reducerii excesului ponderal;
  • Ameliorarea incontinentei urinare pana la disparitia acesteia.

Referinte:

 

Data publicării 15.07.2021
Data ultimei actualizari 23.05.2023